Column Joris Linssen: Abdulaal

Joris Linssen presenteert onder meer Hello Goodbye, Boeddha in de polder en Out of Office. In zijn column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

Abdulaal is een Soedanese vluchteling. Zodra hij BN’ers ziet, vraagt hij om een selfie met hen. Op zijn instagrampagina staan de foto’s: met Eus en Jandino en van Claudia tot Marc-Marie. Zelf sta ik er ook tussen. Later ging ik kijken toen Abdulaal op een theaterschool in Utrecht een voorstelling speelde. Ik leerde ook de rest van zijn familie een beetje kennen. Gevlucht uit het levensgevaarlijke Soedan. Alleen zijn zusje Mabroka was nog daar, maar voor haar werd het ook te gevaarlijk.

Uiteindelijk kwam zij via Belarus in Letland terecht, waar de mensensmokkelaars haar opsloten in een verlaten boerderij. Daar zat ze met een klein groepje vluchtelingen. Ze moesten filmpjes opnemen waarin ze hun familie om extra losgeld vroegen. Op een gegeven moment kregen ze dagenlang geen eten en drinken meer. Toen kwam Abdulaal in actie. Samen met de Nederlandse Martine reed hij naar Letland, bevrijdde zijn zusje en bracht haar naar buurland Litouwen.

Mabroka reisde later naar Nederland waar ze asiel aanvroeg, maar haar broer wilde eerst de anderen uit de boerderij redden. Ditmaal werden ze aangehouden door de Letse politie en opgepakt. Nu hangt Abdulaal en Martine acht jaar gevangenisstraf boven het hoofd, vanwege mensensmokkel.

Sommige van de BN’ers die ooit op een selfie gingen, spannen zich nu in om aandacht voor deze zaak te genereren. Want het is toch van de gekke dat iemand die zijn zusje en anderen van de dood redt, jarenlang de gevangenis indraait? Terwijl de echte smokkelaars vrijuit gaan.

Joris Linssen wisselt zijn column af met Bert Kranenbarg. Deze column staat in de NCRV-gids van week 16. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Joris Linssen is presentator bij de NCRV ✑ Reageren? joris@ncrvgids.nl