Na de uitzending: Spoorloos 14 november

Hoe zal het gaan met de mensen uit de afgelopen 'Spoorloos'-aflevering? Op deze vraag proberen wij iedere week een antwoord te vinden in onze rubriek 'Na de uitzending'. In deze editie: het verhaal van de dove Tanja en Leonardo en hun Colombiaanse familie,

Tanja en Leonardo werden beiden geboren in Colombia. Biologisch gezien zijn ze geen familie, maar dit werden zij al snel toen zij op jonge leeftijd werden geadopteerd door het Nederlandse echtpaar Inge en Frans. Beide kinderen werden afgestaan omdat hun moeders niet voor ze konden zorgen. De moeder van Tanja werd tijdens de zwangerschap in de steek gelaten door haar man en dit gold ook voor de moeder van Leonardo. In haar geval kwam er ook nog bij kijken dat Leonardo na de geboorte zo ziek was, dat hij medicatie nodig had. Zijn moeder had hier geen geld voor en er werd haar sterk geadviseerd om de baby af te staan.

Spoorloos

Tanja en Leonardo beleven een gelukkige jeugd in Nederland, ondanks hun gehoorproblemen; Tanja is slechthorend en Leonardo is volledig doof. Ze leven zo goed als zelfstandig en hebben werk. Vorig jaar wendden de twee zich samen met hun ouders tot Spoorloos, want de behoefte om hun biologische familie te leren kennen, groeide. De redactie ging aan de slag en het balletje begon te rollen. Het resultaat? Een emotionele ontmoeting in Colombia die werd uitgezonden in de aflevering van 28 december 2015. Het fragment is hier terug te zien.

Een jaar later

Inmiddels is het bijna een jaar geleden dat hun verhaal op tv was, maar het contact met hun Colombiaanse moeders is sterker dan ooit. Dit werd prachtig weergegeven in de Spoorloos-aflevering van gisteravond. Hierin volgde het camerateam Tanja en Leonardo tijdens het bezoek van hun moeders aan Nederland. Een bezoek dat trouwens werd geïnitieerd door hun adoptievader Frans. Bekijk het fragment hier. Mooi, toch?

Bekijk het Spoorloos-fragment hier

Tekst: Judith Zijp, beeld: Yvette Wolterinck

SPOORLOOS, IEDERE MAANDAG, 21.10 NPO 1, KRO-NCRV.