Bastiaan Ragas: ‘Ik ben me gaan verdiepen in Bijbelverhalen’

Sinds enkele jaren is acteur Bastiaan Ragas gefascineerd door de Bijbel. Hij maakte er een boek en een theatervoorstelling over. Niet gek dus dat Ragas werd gevraagd voor Bijbelen met sterren. ‘Ik geef de verhalen ook aan mijn dochters mee.’

Over welk verhaal wilde jij het graag hebben?

“Het Bijbelverhaal van de overspelige vrouw. De betekenis daarvan is heel relevant voor onze huidige maatschappij. Het gaat over Jezus die in een tempel het Oude Testament uitlegt aan zijn toehoorders. Op dat moment komt er een groep farizeeën en Schriftgeleerden binnen die een vrouw meeslepen. Ze zeggen: ‘Dit is een overspelige vrouw. Zij is zondig en mag volgens de oude geschriften dus gestenigd worden.’ Jezus antwoordt: ‘Dat staat daar inderdaad in. Degene van jullie die zonder zonde is, mag de eerste steen gooien.’ Niemand gooit. Want wie is er nou zelf zonder zonden?”

Waarom past dat verhaal zo goed in onze tijd?

“Dit is eigenlijk onze cancelcultuur avant la lettre. De laatste jaren zijn er zoveel mensen sociaal, maatschappelijk en economisch een kopje kleiner gemaakt omdat zij iets deden wat ‘wij’ met zijn allen verwerpelijk vinden. Zonder onderzoek of wettelijke veroordeling. Wie zijn wij om iemand meteen zo te verketteren, omdat diegene blijkbaar een keer een ongepast appje stuurt, te hard heeft geschreeuwd of te lomp heeft gereageerd tegen collega’s? Daarin zit zoveel venijn. Het gebeurt deels ook uit angst om zelf uit die groep verstoten te worden. Het is erg te wijten aan sociale media. Daar krijgen de grootste schreeuwers de aandacht en de genuanceerde en fatsoenlijke mensen worden ondergesneeuwd. Daar moeten we een krachtig tegengeluid aan geven, vind ik. En dat hebben veel Bijbelverhalen te bieden.”

Is deze belangstelling er bij jou altijd al geweest?

“Ik kom uit een katholiek gezin en ben misdienaar geweest. Vroeger had ik al affiniteit met het geloof. Maar ik kreeg wel altijd een beetje de kriebels van het heilige en het vrome van de kerk. Tien jaar geleden ben ik me pas echt gaan verdiepen in de Bijbelverhalen, naar aanleiding van gesprekken die ik daarover voerde met mijn goede vriend en predikanttheoloog Ad van Nieuwpoort. Met hem heb ik het boek Jezus, waarom? gemaakt. In de jaren ervoor ben ik ook altijd wel erg zoekende geweest. Wat is de wezenlijke zin van het leven en wat past er nou bij mij? Dat zoeken zit ook wel erg in mijn karakter.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 47. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx