Deze correspondenten vieren de feestdagen de zon

Dromen over een witte Kerst is eigenlijk zinloos voor correspondenten in warme oorden. Deze drie journalisten wonen al jaren in het buitenland, toch blijft Kerst vieren in de hitte voor hen een aparte gewaarwording.

Nina Jurna, Brazilië

“Mijn eerste keer Kerst in de tropen was in 1996, toen ik op vakantie was in Suriname. Ik vond het meteen fantastisch: het was zo bijzonder om te zien hoe mensen hun huizen en tuinen hadden versierd met talloze lichtjes. In Nederland gebeurde dat toen nog niet. Daar zag je toen hoogstens bij iemand een kerstster voor het raam. Daardoor vond ik Kerstmis in Suriname gelijk een stuk leuker dan de koude, wat ingetogen Nederlandse Kerst. Het was dus wennen, maar op een positieve manier. In Suriname zijn in die hele kerstperiode tot en met Oudjaar overal feestjes, dan ligt eigenlijk het hele land stil. Dat is me allemaal zo goed bevallen dat ik meestal zorg dat ik in die periode in Suriname ben, terwijl ik zelf al jaren in Rio de Janeiro woon. Mijn vriend woont in Suriname en mijn beide kinderen zijn daar met Kerst ook. In Brazilië heb ik Kerstmis pas vier keer meegemaakt. Het is een heel katholiek land en vooral Kerstavond is belangrijk. Mensen gaan dan naar de kerk, eten daarna met familie en vieren de geboorte van Jezus. Op 25 december is iedereen vrij, Tweede Kerstdag bestaat hier niet. In Rio heb je echt een strandcultuur. Dus ook Eerste Kerstdag is hier eigenlijk een gewone stranddag. Ik zie soms mensen met een kerstmuts op in hun bikini over de Copacabana flaneren. Dat is best een gekke gewaarwording.”

Aletta André, India

“De eerste jaren dat ik in New Delhi woonde, ging ik iedere Kerst terug naar Breda, waar mijn ouders wonen. Inmiddels is mijn laatste Kerst in Nederland alweer zes jaar geleden. Ik mis die typische kerstsfeer soms wel. Binnen zit je gezellig samen en buiten is het donker en koud. In New Delhi is dat een beetje andersom. Vergeleken met de hete Indiase zomers voelt de kerstperiode hier met 22 graden fris. In de winter hangt er meer smog, waardoor de zon minder sterk schijnt. Daardoor hebben we hier eerder een grijze dan een groene kerst. ‘s Nachts kan het afkoelen tot 5 graden. De huizen zijn slecht geïsoleerd en niet gebouwd voor de winter, dus is het binnenshuis vaak onbehaaglijk. We proberen het wel gezellig te maken met een kerstboom en leuke lampjes aan ons balkon. En we doen aan cadeautjes. In het openbare leven is Kerstmis vooral een commerciële aangelegenheid. Ook in de wijken waar voornamelijk hindoes wonen, ligt de markt vol kerstversieringen. Er zijn wel kerken in New Delhi, maar de christelijke bevolking is in de minderheid. De scholen zijn dicht op 25 en 26 december, net als op alle feestdagen van hindoes, moslims en sikhs. Die zijn allemaal even belangrijk.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 51/52. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx