Eva Jinek: “Sinds Trump president is, lijkt alle nuance weg in Amerika”

Wat betekent Trumps presidentschap voor het leven van de gewone Amerikaan? Eva Jinek zoekt het uit in een nieuw seizoen van De Verenigde Staten van Eva. Het afgelopen jaar volgde ze zes Amerikanen, zowel voor- als tegenstanders van Trump.

Waar ben je dit keer allemaal geweest?

“Sinds de overwinning van Donald Trump heb ik op uiteenlopende plekken zes Amerikanen gevolgd met verschillende levens en verschillende politieke voorkeuren. Daarvoor ben ik op het platteland van Wisconsin geweest, in de buitenwijken van Naperville, de binnensteden van Chicago en Philadelphia, het hart van New York, de bergen van Virginia en de leeglopende dorpjes van West-Virginia. Het waren niet de grote metropolen aan de kusten die bepaalden wie de president van Amerika werd, maar juist alle mensen daarbuiten en vooral die ben ik gaan opzoeken.”

Wat viel je zoal op?

“In het zuidwesten van Virginia zag ik hoezeer mensen in Trump geloven omdat hij hen heeft beloofd de mijnen weer te openen en de regio uit het slop te trekken. Zelf zag ik alleen maar teloorgang. In de binnenstad van Philadelphia ben ik overweldigd door de drugsepidemie die Amerika in zijn greep heeft. Honderden, duizenden mensen kwamen we op straat tegen die meer dood dan levend waren. Ik zou niet weten waar ik moest beginnen om daar een einde aan te maken.”

In hoeverre is Amerika veranderd sinds Trump er president is?

“Het leven gaat door, tastbare veranderingen zie je niet zo. Het debat tussen en over mensen en over de politiek is wel degelijk anders. De nuance is weg, alles is zwart-wit. Mensen zijn diep verdeeld in hun opvattingen. Dat was tijdens de verkiezingen al zo en dat is alleen maar erger geworden. Heel veel mensen willen niet eens meer over politiek of Trump praten, omdat het tot ruzies leidt. Ze zijn ook moe van alle opwinding en boosheid over Trump, en moe van die verdeeldheid.”

Er zijn vast ook een heleboel Amerikanen die er niet voor durven uit te komen dat ze op Trump hebben gestemd?

“Ik ontmoette Albert, een hele leuke, intelligente jongeman in Philadelphia die nauwelijks aan leeftijdsgenoten durft te vertellen dat hij een trotse Republikein is en waarom hij Trump goed vindt. Hij is namelijk homo en woont in een Democratische stad. Als hij zijn politieke voorkeur kenbaar maakt, wordt hij verketterd en zelfs voor nazi uitgemaakt.”

Zie je ook positieve ontwikkelingen?

“De verkiezing van Trump heeft veel mensen ook wel gemotiveerd om zich actiever met hun maatschappij en de politiek bezig te houden. In die zin omschrijven veel mensen, aan beide zijden van het spectrum, het als een soort ontwaken.”

Het hele artikel leest u in de NCRV-gids van week 41. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

De Verenigde Staten van Eva is vanaf donderdag 19 oktober wekelijks om 22.15 uur te zien op NPO 1.

Tekst: Vanessa Vunderink