Jurgen van den Berg: ‘Ik ga nu meer de diepte in’

Jurgen van den Berg was geliefd als presentator van het Radio 1 Journaal, maar vond het na zes jaar tijd voor iets nieuws. In middagprogramma Villa VdB zit hij helemaal op zijn plaats. ‘Alle dingen kloppen nu.’

Je lijkt opgewekt. Hoe is de gemoedstoestand?

“Uitstekend. Alhoewel… Morgen is de begrafenis van een dierbare oud-collega in Groningen. Hij had een hersentumor. Vorige week had ik met zijn vrouw afgesproken dat ik een afscheidsmail zou sturen die zij zou voorlezen. Afgelopen weekend was ik op een festival, dus ik wilde dat maandag schrijven. Kreeg ik het bericht dat hij zondagavond was overleden. Het zit me al dagen dwars. Zelf was hij erg attent; hij reageerde vaak op mijn uitzendingen. De les: stel zoiets nooit uit.”

Is werk belangrijk voor jouw gemoedstoestand?

“Radio is altijd mijn grootste hobby geweest. Thuis ben ik ermee opgegroeid, altijd stond er muziek op. Nu is het al ruim dertig jaar mijn werk. De gekte is wel minder geworden, zeker nu ik gestopt ben met Radio 1 Journaal. Het was vijf dagen in de week om 4.00 uur op, al voelde dat nooit als een opgave. Er zijn ook tijden geweest dat ik elk weekend in de ochtend Cappuccino deed, ’s middags Langs de lijn en ’s avonds nog een uur.”

Dat klinkt alsof je met het werk was getrouwd. Met een vrouw ben je dat nooit geweest. Waarom?

“Als je na zo’n lange werkdag thuiskomt, moet je wel iemand hebben die daar tegen kan. Mijn vader zei altijd: ‘Jurgen houdt van huwelijksbootjes, maar nog meer van rondvaartboten.’ Treffend. Trouwen zegt me niets. Al die mensen die bij elkaar blijven vanwege de hypotheek; niets voor mij. Maar ik ben nu alweer ruim vier jaar met Petra. Qua werk en privé heb ik inmiddels alles onder controle, dat gevoel had ik graag eerder willen hebben. Ineens kloppen de dingen en ben ik volmaakt gelukkig.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf