Gaia Aikman: ‘Ik hoop dat de saamhorigheid van het scherm spat’

In 'The Passion' speelde musicalactrice Gaia Aikman de eerst nog wat teruggetrokken Maria Magdalena. Maar in 'The Passion Hemelvaart' staat haar personage op en neemt de groep volgelingen van Jezus bij de hand.

Wat vond je ervan toen je gevraagd werd voor ‘The Passion’?

“Helemaal geweldig. Het is natuurlijk zo’n groots jaarlijks event waar ontzettend veel mensen naar kijken. Zo heb ik dat ook altijd meegekregen. Ik kijk elk jaar. Dus toen ik hiervoor benaderd werd, heb ik wel even een vreugdedansje gedaan. Ik vind het heel tof en speciaal dat ik hier onderdeel van mag zijn.”

Op Witte Donderdag had je in ‘The Passion’ een bijrol. Hoe anders is dat nu?

“Na de kruisiging van Jezus staat Maria Magdalena op als leider van de groep volgelingen. Je ziet haar karakter steeds sterker worden, wat zich in The Passion Hemelvaart voor mij ook uit in meer tekst en meer zangpartijen. Wat ik een mooi en belangrijk element vind, is dat nadat in The Passion eerst een man centraal staat dat in The Passion Hemelvaart een sterke vrouw het voortouw mag nemen. Ik vind het daarom een extra bijzondere taak dat ik Maria Magdalena mag spelen.”

Ben jij zelf gelovig opgevoed?

“Ik kom uit een rooms-katholieke familie. Ik ben gedoopt en heb mijn eerste heilige communie gedaan. Maar daarna zei mijn moeder dat ik zelf mocht weten of ik nog naar de kerk wilde. Ze zei: ‘Je kunt overal bidden. Dus als je het gevoel hebt dat je voor een grote opgave staat en je wil ergens kracht vandaan halen buiten jezelf, hoef je daarvoor niet speciaal naar de kerk.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 18. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Ernest Marx