Overwin het kwade door het goede

De Pauluskerk in Rotterdam is een bijzondere plek waar daklozen, verslaafden en heel kwetsbare mensen worden opgevangen. Op de grens van het nieuwe jaar gaat Petrus in het land op bezoek en overdenkt dominee Martijn van Leerdam wat we voor deze mensen kunnen betekenen.

Het is discriminatie! Ze willen mij hier niet. Andere mensen krijgen een bed, maar ik slaap elke nacht op straat. Wat is dit voor een land?’ Ik stond naast een jongeman uit Moldavië, die naar Rotterdam is verhuisd om de extreme armoede te ontvluchten en een nieuw leven op te bouwen. Een aantal jaren ging dat goed, had hij een woning en een baan. Tot hij op zijn werk in de problemen kwam, en zonder pardon op straat werd gezet. ‘Meneer, u moet terug naar Moldavië. We hebben hier niets meer voor u.’ Dat is de boodschap die hij van de overheid krijgt. Maar er is niemand die hem daarbij helpt en ondertussen slaapt hij op straat. Hij kan nergens anders terecht. Elke morgen staat hij nu voor de kerk, vloekend en bibberend.

Menswaardig

“Aan deze jongeman denkt ik bij de Kerstdagen, en aan deze jongeman denk ik op de grens van het nieuwe jaar. Op de een of andere manier geniet ik wat minder van het kerstdiner dan anders, en doet het ook wat met de smaak van de oliebol die ik straks in mijn handen heb. Want feestdagen of geen feestdagen, het is godgeklaagd hoe sommige mensen worden buitengesloten van een menswaardig bestaan. Ver weg, en heel dichtbij. Keer op keer zakt de samenleving door een morele ondergrens, en betalen kwetsbare mensen de hoogste prijs. ‘Overwin het kwade door het goede’, dat is het motto van de Pauluskerk. Hier proberen we dat elke dag te doen, met vallen en opstaan, op hoop van zegen maar weer. Uit de Bijbel kennen we talloze verhalen die daarover gaan. Over slavernij, en de bevrijding daaruit. Over alomvattende liefde en barmhartigheid, het Koninkrijk van God, waar we soms al iets van kunnen horen en zien. En gelukkig kennen we zulke verhalen ook uit de praktijk. Eerder dit jaar maakte ik kennis met Koos. Koos had een tijdje in de bajes gezeten, maar was nu weer vrij. Hoopvol begon hij zijn nieuwe leven, tot ook hij op straat kwam te staan.

Het hele verhaal leest u in de NCRV-gids van week 51/52. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Martijn van Leerdam