Peter Koelewijn: ‘Ik ben over mijn onzekerheid heen gestapt’

Hectische tijden voor Peter Koelewijn (77). Zijn biografie Peer is net uit, hij gaat met Cornald Maas terug naar zijn roots in Volle zalen en staat – na lang twijfelen – in het theater met een eigen show. ‘Ik ben er pas op mijn 77ste achter gekomen dat ik dit kan.'

Je woonde weer eventjes in Brabant. Was dat uit nostalgische overweging?

“Nee hoor. Zuiver toeval. Vijf jaar geleden overleed plotseling mijn vrouw Mieke. Ik ken Els al sinds begin jaren 80 en na Mieke’s dood trokken wij steeds meer naar elkaar toe. Daar kwam een relatie uit voort. Vorig jaar zijn we getrouwd. Els was al bij me ingetrokken in Soest in het huis waar ik 45 jaar met Mieke woonde en waar onze kinderen Joep en Kim zijn opgegroeid. Het was een fantastisch huis met een tuin van 4.500 vierkante meter. Maar het werd te groot voor twee mensen. Ik heb het verkocht en we huurden tijdelijk een huis, toevallig in Vessem. Zo kwam ik dus in Brabant terecht. Toen kregen we de kans om ons nieuwe plekje aan het water in Loosdrecht te kopen.”

Voor Volle Zalen ging je met Cornald Maas terug naar jouw roots. Hoe was dat?

“Heel leuk. We hebben in Eindhoven onder meer mijn geboortehuis op de Heezerweg bezocht. Maar ik was daar zelf al regelmatig terug geweest hoor. Ik ben een nostalgisch figuur. Als ik eens in de zoveel jaar in Eindhoven moet zijn, ga ik altijd even langs in de volkswijk Stratum waar mijn hele jeugd zich heeft afgespeeld. Ik loop dan ook even langs het pleintje waar ik vroeger altijd voetbalde. De huizen staan er nog allemaal. Van het pand waar mijn ouders vroeger een viswinkel hadden, is de gevel helemaal veranderd. Maar voor de rest is de buurt zo’n beetje hetzelfde gebleven.”

Jouw biografie is net uit en je bent bezig met jouw eerste theatertour ooit. Beiden heb je jarenlang afgehouden. Waarom?

“Ik dacht: daar zitten de mensen toch niet op te wachten? Ik heb mijn leven lang twijfels gehad. Over alles wat ik deed. Om die reden ben ik ooit ook nummers voor andere artiesten gaan schrijven en heb ik als producer talloze platen gemaakt. Ik wilde gewoon nooit alles op één kaart zetten. Ik vond het een enge gedachte om afhankelijk te zijn van de zanger Peter Koelewijn. Wat als het publiek jou van de ene op de andere dag niet meer zo ziet zitten? Dan ben je brodeloos.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 45. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Volle Zalen is dinsdags te zien op NPO 2 om 20.25 uur.

Tekst: Ernest Marx