Peter Kuipers: ‘De C blijft altijd gewaarborgd’

De NCRV, sinds vijf jaar opgegaan in de fusieomroep KRO-NCRV, bestaat 95 jaar. Reden om terug te blikken en verder te kijken met directievoorzitter van KRO-NCRV Peter Kuipers. ‘We zijn ontzettend dankbaar dat we door dik en dun altijd zijn gesteund door onze leden.’

De NCRV bestaat 95 jaar, reden voor een feest. Staan jullie hier als organisatie bij stil?

“Nee, want sinds een jaar of vijf zijn we samen met de KRO , dus het is gek om de omroep op te splitsen en alleen het NCRV-jubileum te vieren. Sterker nog, binnen dit bedrijf is er geen onderscheid meer tussen de NCRV en de KRO. Volgend jaar bestaat de KRO 95 jaar, daar gaan we ook niet apart bij stilstaan. Ik verwacht over zo’n vijf jaar, als beide omroepen hun honderdjarig jubileum vieren, wel een groot feest.”

Wat draagt de NCRV al 95 jaar bij aan de samenleving?

“Wij komen natuurlijk voort uit de zuilen. Hieruit ontstonden verenigingen die programma’s maakten voor hun eigen achterban. Zo ook de NCRV. In de jaren tachtig is dat veranderd, toen ging men bredere programma’s maken en meer aandacht besteden aan amusement. Je herkende de NCRV nog wel aan een aantal specifieke programma’s, maar de omroep richtte zich steeds meer op een breder publiek. Christelijke normen en waarden zie je nog steeds duidelijk terug in onze samenleving. In het afgelopen half jaar hebben wij binnen KRO-NCRV gezegd dat we veel meer terug mogen naar die waarden. Dus geloof, hoop en liefde, die de basis vormden van de oprichting van de NCRV, nemen we nu, in een totaal andere samenleving, ook weer als basis. Wat zou het mooi zijn als wij weer op deze waarden herkend zouden worden. Dat is waar we nu mee bezig zijn.”

Denkt u dat de KRO-NCRV over 95 jaar nog steeds een bloeiende omroep is?

“Ik heb geen glazen bol, zo ver kan ik niet vooruitkijken. Ik hoop oprecht dat de waarden en normen waar wij ons nu zo op focussen over 95 jaar nog steeds de basis zijn van onze samenleving. Dat ik hieraan mag bijdragen vind ik ontzettend mooi.”

Heeft u zelf nog iets toe te voegen aan 95 jaar NCRV?

“95 jaar NCRV kan alleen met 95 jaar heel trouwe leden. We zijn ontzettend dankbaar dat we door dik en dun altijd zijn gesteund door onze leden. Ik hoop dat ze zich altijd blijven herkennen in KRO-NCRV, daar werken we met zijn allen hard aan.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 45. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Lieneke van der Fluit