Roos Moggré: ‘Vroeger koos ik vaker voor mijn eigen belang’

Als presentatrice van 'De wereld van morgen 2023' maakt Roos Moggré zich zorgen om de toekomst van de aarde. Maar ook over vrouwenrechten verkondigt ze tegenwoordig duidelijker haar mening. ‘Mensen moeten gehoord worden.’

Je bent bezig een boek te schrijven. Koos jij niet ooit op de School voor Journalistiek voor het vak televisie en radio omdat schrijven jou zo eenzaam leek?

“Dat klopt, haha. Maar ik heb schrijven wel altijd leuk gevonden. Dit is nu de ideale combinatie. Enerzijds de interactie op tv, anderzijds het eenzame van dat schrijven. Ik heb een kantoortje hier vlakbij en als ik niet naar Hilversum hoef, zit ik daar hele dagen te tikken. Laatst heb ik me zelfs een weekje teruggetrokken in een Gronings vakantiehuisje. In alle rust, zonder kinderen. Ik zat helemaal in een flow. Zo tof.”

Tussendoor maakte je ‘De wereld van morgen’. Waarom vond je het belangrijk dat te doen?

“Als moeder maak ik me zorgen over de toekomst van mijn kinderen. Wat laat ik achter? Wat kan ik zelf doen? Ik zal geen prijs winnen voor de groenste presentator van het jaar: ik rijd geen elektrische auto, want een goede is duur. Eigenlijk zou ik met de trein moeten reizen naar Hilversum, maar wil ik hen na EenVandaag nog kunnen instoppen en voorlezen. Dat red ik niet zonder die auto. Het zijn ingewikkelde keuzes. We hebben wel alle tuintegels vervangen door groen en een regenton aangeschaft, proberen minder vlees te eten en in de stad vaker de fiets te pakken. Ik doe mijn best.”

Wat was voor jou een eyeopener bij dit programma?

“We filmden in een wijk in Barcelona waar auto’s werden geweerd en veel bomen waren geplant. Ze hanteerden daar de ‘3-30-300-regel’. Als mensen vanuit hun huis drie bomen zien, als 30 procent van de buurt groen is en er binnen 300 meter een park ligt, gaat de kwaliteit van hun leven omhoog en leven ze langer. In de bouwdrift zijn we de leefbaarheid van onze omgeving vergeten. In Barcelona waren ze eerst fel tegen die verandering. Maar nu vinden ze het geweldig, want ze merken het verschil. Zelf heb ik op veel plekken in de stad gewoond waar ik geen enkele boom vanuit mijn raam zag. We moeten een omslag maken. Ook ik. Vaak koos ik zonder na te denken voor het persoonlijk belang in plaats van het algemeen belang. Zoals een lange vliegreis maken omdat ik graag op uitwisseling wilde naar de Verenigde Staten.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 42. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf