Schudden aan een stamboom in Verborgen verleden

Misschien heeft u het zich weleens afgevraagd op de bank: hoe wordt Verborgen verleden toch gemaakt? Waar begin je zo’n zoektocht naar verre voorouders? We vroegen het Jan van Holsteyn, de eindredacteur van dit NPO 2-juweeltje.

Job Cohen is de eerste hoofd­persoon in een nieuwe serie van Verborgen verleden. Voor dit NPO 2-juweeltje schudden eindredacteur Jan van Holsteyn en zijn team telkens weer aan de stamboom van een bekende Nederlander. Het fruit dat naar beneden valt, brengt een mix van zoet, zuur en aangetaste plekjes. Bij de hoofdpersonen is dan ook niet zelden de verbijstering, verrassing of ontroering van het gezicht af te lezen.

Als kijker kan het bijna niet anders of je hebt je weleens afgevraagd hoe zo’n programma wordt gemaakt. Want waar begin je en hoe weet je dat iemands voorouders interessant genoeg zijn? Misschien is zelfs de vraag opgekomen of het allemaal wel echt is wat we zien. Jan van Holsteyn: “Verborgen verleden is zo echt als tele­visie maar zijn kan. De hoofdpersonen weten absoluut van niets en we verzinnen ook niks. Alle reacties zijn echt.”

Groen licht

Juist om die spontaniteit te bewerkstelligen, is een nauwgezette voorbereiding nodig. Die begint met een brainstorm van de redactie waaruit een lijst met bekende Nederlanders ontstaat die qua persoonlijkheid passen bij het programma. Vervolgens worden die mensen benaderd en kan het alle kanten opgaan. De een heeft geen tijd. Van Holsteyn: “Maar ik ben brutaal genoeg om het een paar jaar later nog eens te vragen. Soms lukt het dan wel.” Een ander weet al zo veel over zijn voor­ouders dat een zoektocht overbodig is.

En dan is er nog de zogenaamde quickscan die de redactie heeft uitgezet bij het Centraal Bureau voor Genea­logie (CBG) in Den Haag. Van Holsteyn: “Als daar bijvoorbeeld uitkomt dat er helemaal geen vaders bekend zijn, dan wordt het moeilijk. De combinatie van het voorgesprek en de quickscan zorgt voor groen licht of niet.”

Het hele artikel leest u in de NCRV-gids van week 37. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bea Kastrop

Verborgen verleden is vanaf zaterdag 16 september terug op NPO 2.