Shaun Evans: ‘Endeavour blijft strijdlustig’

De vijfde serie over de jonge jaren van inspecteur Morse begint met veel veranderingen. In Londen, ver van de colleges en universiteitsgebouwen van Oxford, vertelt Shaun Evans over het nieuwe seizoen van Endeavour Morse.

Had je ooit kunnen denken dat er zeker zes seizoenen van Endeavour Morse zouden volgen toen je in 2011 de pilot
opnam?

“Totaal niet, eerlijk gezegd. De pilot was bedoeld als een eenmalig iets. We hadden tevoren ook geen contract voor een paar seizoenen of zo getekend. Dus dat we hier vandaag zouden zitten om te praten over seizoen vijf, laat staan seizoen zes, had ik echt nooit zien aankomen. En dat is een goede zaak, denk ik. Het betekent dat we elk jaar opnieuw de vraag stellen: oké, dat was best goed vorig seizoen, maar hoe kunnen we de boel verder verbeteren? De goede dingen handhaven en dat wat niet zo goed werkt schrappen. Aan het begin van elk seizoen vragen we ons opnieuw af: is er nog een verhaal dat we willen vertellen? In plaats van er maar weer gewoon een seizoen uit te persen omdat er zo nodig een vervolg moet komen. Het dwingt iedereen om zijn beste beentje voor te zetten en zijn uiterste best te doen. Je raakt nooit zelfvoldaan.”

Dit vijfde seizoen is het langste Endeavour Morse-seizoen tot nog toe: zes in plaats van vier afleveringen. Wat betekent dat voor het verhaal?

“Zes afleveringen biedt de mogelijkheid om wat dieper op de zaken in te gaan. En echt een karakterontwikkeling te schetsen, voor zowel de personages die op het politiebureau werkzaam zijn, als die daarbuiten. Zes delen bieden meer adempauze en de kijker zal echt beseffen wat er speelt. In de vijfde serie zijn we aanbeland in 1968 en de Oxford City Police zal samen met vier andere politie-eenheden moeten fuseren. Met andere woorden, het bureau waar Endeavour werkzaam is, wordt met sluiting bedreigd. En wat gaat dat betekenen?”

Waarom spreekt de serie in jouw ogen eigenlijk zo tot de verbeelding?

“Behalve dat mensen de relatie tussen Endeavour en Thursday zo waarderen, beleven ze veel plezier aan het zelf proberen op te lossen van de moordmysteries. Een grote bonus is volgens mij ook dat het verhaal zich niet altijd op dezelfde plek of in hetzelfde milieu afspeelt. In de zesde aflevering krijgt Endeavour bijvoorbeeld de vraag zich als docent voor te doen op een chique jongensschool. Hij gaat undercover en daardoor krijg je een kijkje in de besloten wereld van het onderwijs. En zo verkennen we veel meer verschillende milieus, waardoor je nooit echt aan één bepaalde plek bent gebonden. Zo blijft het allemaal heel afwisselend.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 5. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Endeavor Morse is vanaf woensdag wekelijks om 21.25 te zien op NPO1.

Tekst: Patrick Bremmers