Waarom is De Slimste Mens zo’n mannenbolwerk?

In de geschiedenis van De slimste mens is er slechts één vrouwelijke winnaar geweest. “Vrouwen zijn terughoudender”, legt eindredacteur Harm-Jan Kinkhorst uit. “We moeten twee keer zo veel vrouwen bellen om op een ongeveer gelijke verdeling van kandidaten te komen.”

Voor eindredacteur Harm-Jan Kinkhorst en zijn team zit deze tiende editie van De slimste mens er net op: alle opnames zijn achter de rug. “Ik heb er elke keer weer ongelooflijk veel lol in. Vooral de opnamedagen zijn hartstikke leuk.” Met twee reeksen per jaar is het maken van de populaire kennisquiz een fulltimejob voor de redactie van producent Skyhigh TV. Vooral het strikken van de kandidaten is een klus.

Afgaan

“Telkens bellen we een waslijst aan BN’ers”, vertelt Harm-Jan. “Mensen die meteen aangeven geen interesse te hebben strepen we af. Ze durven het niet aan – nee, ik noem geen namen – of houden gewoon niet van spelletjes. Maar de meesten willen dolgraag meedoen. Waar ze vroeger nog wel eens bang waren om af te gaan, denken ze nu sneller: ach, ik doe het gewoon. Vaak zien ze het ook als een vorm van publiciteit om hun nieuwe boek of voorstelling te verkopen.”

Ali B

Het grootste obstakel is echter hun overvolle agenda. “Ze moeten er toch vijf dagen voor vrij maken en voor veel BN’ers is dat ingewikkeld. Ali B bijvoorbeeld wil graag meedoen, maar het valt steeds niet in te plannen. Toch blijven we het proberen.” Mede daarom heeft de redactie de vijver om in te vissen wat groter gemaakt. “In plaats van bekende Nederlanders zoeken we nu wat vaker naar minder bekende, zoals columnisten, radio-dj’s, verslaggevers en journalisten. Mensen die in hun vakwereld wel prominenten zijn, maar die je nauwelijks op tv ziet.”

Mannending

Voor het eerst is het gelukt om bijna evenveel vrouwen als mannen te vinden. “Daar hebben we flink ons best voor moeten doen. Sterker nog: we moeten twee keer zoveel vrouwen bellen om op een ongeveer gelijke verdeling te komen. Tja, vrouwen zijn nu eenmaal wat terughoudender.” Zijn verklaring: “Meedoen aan quizzen, kennis van gekke weetjes; het is blijkbaar toch meer een mannending, hè.”

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 28-29. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Vanessa Vunderink