De beesten, De winnaars, Kroniek van het vermoorde huis, Dunkelblum zwijgt

In een grensland vol geheimen groeit Tom Keller op. Als hij jaren later verdwijnt, komt zijn dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken.

Het boek

In de Achterhoek, mystiek grensland vol geheimen, groeit Tom Keller op, jongste telg van de beruchtste familie van de streek, en gezegend met een talent voor de motorcross. Als hij jaren later plotseling verdwijnt, komt zijn opstandige dochter terug naar haar geboortegrond om hem te zoeken, met een dramatische familiereünie tot gevolg.

De schrijver

Gijs Wilbrink (Doetinchem, 1984) is (punk)muzikant, podcaster en schrijver. De Beesten is zijn literaire debuut. Zowel in zijn liedjes als in zijn literatuur is hij geïnteresseerd in grote tegenstellingen; tussen generaties, plaatsen, ideologieën. In zijn rauwe portretten wordt het decor vaak zelf een personage – of dat nou de groezelige underground muziekscene is of de Achterhoekse bossen van zijn jeugd. Eerder publiceerde hij meerdere korte verhalen, droeg zijn werk voor bij Mensen Zeggen Dingen en stond op de shortlist van de CoffeeCompany Short Novel Award.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Citaat

‘We zijn verdoemd tot de eeuwige lieve vrede. We praten elkaar naar de mond en hopen op het beste.’ (p.158)

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De beesten.

Boekentips

Fredrik Backman: De winnaars

Er zijn twee jaar verstreken sinds de gebeurtenissen waar niemand aan wil denken. Iedereen heeft geprobeerd zijn leven weer op te pakken, maar er is iets aan dit deel van het bos dat dat nooit echt toelaat. We zijn een stad met verdriet in ons hart en geweld in de lucht. We houden van verhalen met een happy end, maar diep vanbinnen wisten we waarschijnlijk altijd al dat dit er niet een was.
Het begint deze keer met een storm en eindigt in vuur. Iemand die lang weg is geweest komt naar huis. Iemand droomt van de NHL en iemand droomt van wraak. Iemand haat, iemand vecht, iemand pakt een pistool en loopt naar de ijsbaan. Waaruit bestaat een familie? En een hockeyteam? Of een gemeenschap? Ze bestaan allemaal uit de optelsom van onze keuzes. En om hen te beschermen zijn we bereid alles op te offeren. Alles.

Uitgeverij Volt 700 blz. € 24,50 (e-book € 11,99)

Lúcio Cardoso: Kroniek van het vermoorde huis

Kroniek van het vermoorde huis vertelt over de ondergang van een plattelandsfamilie uit de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais, die zich in de eerste helft van de twintigste eeuw krampachtig vastbijt in oude glorie en een afbrokkelende traditie. De ellende begint wanneer een van de drie broers Menezes, Valdo geheten, trouwt met de moderne, stadse Nina – een grillige en licht ontvlambare vrouw, wier levenstaak erin lijkt te bestaan het eens voorname huis te gronde te richten. De neergang, gekruid met verhalen over decadentie, overspel, incest en waanzin, wordt beschreven aan de hand van een scala aan vertelvormen: brieven, dagboeken, herinneringen, officiële verklaringen, bekentenissen en verslagen.

Uitgeverij de Arbeiderspers 632 blz. € 39,95

Eva Menasse: Dunkelblum zwijgt

‘Dunkelblum zwijgt’ van Eva Menasse vertelt het verhaal van een klein stadje met een groot geheim: achter de keurige façade van het Oostenrijkse grensstadje Dunkelblum gaat het verhaal van een gruwelijke misdaad uit de nadagen van de Tweede Wereldoorlog schuil. Op de hoogte van deze gebeurtenis, en zwijgend over daad en daders, zijn de oudere Dunkelblumers sinds jaar en dag met elkaar verbonden. In de broeierige augustusmaand van het jaar 1989, terwijl aan de andere kant van de nabijgelegen grens met Hongarije al honderden ddr-vluchtelingen staan te wachten, verschijnt er een geheimzinnige bezoeker in het stadje. Plotseling volgen de gebeurtenissen elkaar in snel tempo op: op een akker aan de rand van de stad wordt een skelet opgegraven en er verdwijnt een jonge vrouw. Op geheimzinnige wijze duiken sporen van het oude misdrijf op, en de Dunkelblumers worden geconfronteerd met een verleden waarvan ze dachten dat het al lang voorbij was.

Uitgeverij Atlas Contact 528 blz. €24,99 (e-book € 8,99)

Volgende week

Dans om het hart van Dola de Jong.