In het oog, De vrouw op de berg, De inspirator, Het beloofde leven

Op een dag krijgt Nicola geen geld meer voor haar bacterie-onderzoek.

Het boek

Op min of meer hetzelfde moment wordt ze volkomen onverwacht verlaten door haar geliefde. Dat verlies brengt eerdere verliezen naar de oppervlakte en brengt tevens verloren verlangens bij haar terug. Op drift geraakt hervindt ze de vrijheid. In haar laboratorium gaat Nicola haar goddelijke gang en lapt ze regels en normen aan haar laars.

De schrijver

Marijke Schermer (Amsterdam, 1975) is roman- en toneelschrijver. Haar roman Liefde, als dat het is stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2020. Haar werk werd onder meer vertaald in het Engels, Duits en Spaans.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van In het oog

Citaat

‘Ik heb eigenlijk niet veel bezwaren, het is diepzinnig, mooie zinnen. Maar het is mijn boek niet’

Boekentips

Eva Baltasar: De vrouw op de berg

Drie korte romans, Permafrost, Boulder en Mammoet zijn metaforen voor drie hoofdpersonen. In Permafrost is het de mentale staat waarin de vrouw verkeert: met een permanent bevroren laag die haar isoleert en beschermt. In Boulder verwijst het naar de keien die geïsoleerd liggen in woestijnen, valleien of de oceaan. Ze lijken alles te kunnen dragen, maar verslijten door de het weer, zoals de tweede hoofdpersoon, die door haar geliefde Boulder wordt genoemd. En bij de derde vrouw is er de associatie met een mammoet: een prehistorisch dier, uitgestorven, dat het doelwit werd van jagers. De hoofdpersoon ziet zichzelf zo, ze heeft het gevoel dat ze wordt uitgebuit en opgedreven in de stad.

Uitgeverij Meridiaan 336 blz. € 23,99 (e-boek € 12,99)

Jochem Bosselaar: De inspirator

De levens van jonge kunstenaar Guus Erkelens en oude sterrenkundige Philip Birk kruisen elkaar in het ziekenhuis. Begin jaren 90 ondergaan ze beiden een keeloperatie. Guus geniet van de verhalen van zijn kamergenoot, die als wens heeft ooit nog schilderijen te maken. Als Philip terminaal ziek blijkt, krijgt Guus het voor elkaar van de ziekenhuiskamer een atelier te maken. De oude man schildert de sterren van de hemel, terwijl Guus kampt met een paintersblock. De ontmoeting tussen de mannen en de daaropvolgende intense relatie tussen Guus en Philips dochter Christel, zorgen voor een ongewone verweving van levensverhalen. De spanning stijgt als een kleine beslissing van Guus uitgroeit tot een verraderlijk monster.

Uitgeverij Magonia 224 blz. € 22,95

Femmetje de Wind: Het beloofde leven

Sophie die de interesse in haar eigen Joodse achtergrond wekt. Ze weet niet veel meer dan dat haar vader – een oorlogswees – het gezin verlaten heeft toen zij klein was. Het verleden speelt ook bij Max een rol. Familietradities dwingen hem te kiezen voor een écht Joods meisje. Ze besluiten dat Sophie naar Israël gaat om daar een overgangsprogramma te volgen aan een orthodox-joodse meisjes-jeshiwe. Haar moeder ziet haar met een zorgelijk hart vertrekken. Maar wordt Sophie wel de vrouw op wie het thuisfront hoopt?

Uitgeverij The House of Books 336 blz. € 21,99 (e-boek € 7,99, luisterboek € 12,99)

Volgende week

Lichtspel van Daniël Kehlman.