Kijk Digitaal: Agent Hamilton en Long covid

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 41:

De laatste doodstraf

Jaarlijks pleiten op 10 oktober de Europese Commissie en de Raad van Europa voor wereldwijde afschaffing van de doodstraf. Geschiedenismagazine Andere tijden maakte een terugblik op de laatste keer dat de doodstraf in Nederland werd uitgevoerd: De laatste doodstraf. De Nederlandse grondwet verbiedt de doodstraf, maar binnen het militaire strafrecht werd tot 1983 een uitzondering gemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog kregen de zwaarste oorlogsmisdadigers de kogel, maar er was ook twijfel: verlagen we ons hiermee niet tot het niveau van de nazi’s? De Nederlander Andries Pieters en Duitser Artur Albrecht waren in 1952 de laatsten die door een vuurpeloton werden geëxecuteerd.

Long covid

Mensen die geen andere gezondheidsproblemen hebben, herstellen meestal weer snel van een corona-infectie. Er is echter ook een groep – overigens fitte – covid-patiënten die langdurig last blijft houden van ziekteverschijnselen. Naast verlies van smaak en geur blijven tienduizenden Nederlanders lijden aan vermoeidheid, hartkloppingen, kortademigheid en ‘hersenmist’. In een podcast onderzoeken Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden wat deze ‘long covid’ veroorzaakt en hoe we daar als maatschappij mee moeten omgaan. In de eerste aflevering wijst een voormalig Q-koortspatiënt op de overeenkomsten tussen zijn klachten en long covid. Luister de podcast Long covid op www.nporadio1.nl/podcasts/long-covid-de-schaduwpandemie of via de bekende podcastplatforms.

Verjongde spion

Geheim agent Carl Hamilton maakte zijn debuut in de jaren tachtig in de spionageromans van de Zweedse schrijver Jan Guillou. Verschillende delen van de reeks werden verfilmd en enkele jaren geleden verscheen ook de tv-serie Agent Hamilton met Jakob Oftebro in de rol van de Zweedse geheim agent. De avonturen werden voor deze versie verplaatst naar het heden en de spion kreeg een verjongingskuur. In het tweede seizoen komt Hamilton in actie als een oud-collega van de Navy SEALs verdrinkt tijdens een geheime NAVO-oefening in de Middellandse Zee. Vanaf 8 oktober op NPO Plus, waar ook het eerste seizoen nog te zien is.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 41. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.