Kijk Digitaal: De weerman en Herdenking Slavernijverleden

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 26/27:

Herdenking slavernijverleden

Op woensdag 1 juli vindt de jaarlijkse Herdenking slavernijverleden plaats, die de NOS ook nu weer uitzendt. Nu over de hele wereld antiracismeprotesten plaatsvinden krijgt de herdenking een extra actuele lading. De NTR maakte al eens een vijfdelige reeks over de slavernij. Daphne Bunskoek verdiept zich daarin in de geschiedenis van de miljoenen mensen die in de loop der tijd werden gekocht en verhandeld. Ze spreekt nazaten en deskundigen en bezoekt plekken waar de sporen van het Nederlandse slavernijverleden nog volop te vinden zijn: van Middelburg tot Amsterdam, van Curaçao en Suriname tot Brazilië en de slavenkust van Afrika. Bekijk de reeks hier. 

Weerfenomenen uitgelegd

‘Omdat je over het weer nooit uitgepraat raakt’ is er een tweede seizoen van de podcast De weerman, dat sinds kort te beluisteren is. Net als in de eerste reeks legt weerman Peter Kuipers Munneke weerfenomenen op een toegankelijke en humoristische manier uit, met Fleur Wallenburg aan zijn zijde. Dit seizoen gaat Peter iets dieper in op de actualiteit. In de eerste aflevering heeft hij het bijvoorbeeld over de relatie tussen het weer en virussen. De eerste ‘Vraag van de luisteraar’: Wat is een mistregenboog? De weerman is te vinden via www.nporadio1.nl/podcasts/de-weerman.

Opnieuw in de nesten

Het eerste deel van de spannende Vlaamse serie Over water staat pas sinds kort op Netflix en nu al kan de liefhebber kijken hoe John Beckers (Tom Dewispelaere) zich in seizoen twee opnieuw in de nesten werkt in het criminele circuit. In de eerste reeks kreeg de gevallen tv-ster nog één kans van zijn vrouw om schoon schip te maken. Zonder al te veel te verklappen… dat is niet gelukt. In het nieuwe seizoen, dat zich opnieuw afspeelt in Antwerpen, ziet alles er anders uit voor John, al blijven er altijd problemen. Hij drinkt niet meer, maar zijn nieuwe verslaving is net zo sterk: macht. Vanaf 3 juli op Netflix.

NPO Samen

De Nederlandse Publieke Omroep heeft iets leuks bedacht voor mensen die ook nu graag samen met een groep vrienden of familie tv kijken. Met ‘NPO Samen’ kan iedereen de komende drie maanden met meerdere mensen tegelijk een NPO-programma kijken én er samen over kletsen. Zoek op NPO Start een programma om samen te bekijken. Zet de webcam (en het geluid) van uw computer aan en klik op het ‘kijk samen’-icoon. Vul uw naam in op het scherm en deel de link die u krijgt via WhatsApp of e-mail. Die brengt iedereen samen in uw eigen gezellige tv-kamer.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 26/27. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.