Kijk Digitaal: Doorbakken en Stil water

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 5:

Levens opgeschud door kanker

Op 4 februari is het wereldkankerdag en wordt er wereldwijd aandacht besteed aan de impact die deze ziekte heeft. Niet alleen op de patiënten zelf, maar ook op de mensen om hen heen. De enorme weerslag die kanker heeft op families was goed te zien in het vorig jaar verschenen Stil water. Voor die documentaire volgde filmmaker Simonka de Jong twee jaar lang drie gezinnen wier levens werden opgeschud door de ziekte. Ze proberen zich groot te houden, maar de gevolgen van hun nieuwe realiteit zijn groot. Kijk op NPO Start de aangrijpende documentaire terug.

Geroofd door de nazi’s of niet?

Op 28 februari 2022 gaf de gemeente Amsterdam het schilderij Bild mit Häusern van Vassily Kandinsky terug aan de erfgenamen van de laatste Joodse bezitter. Het topstuk van het Stedelijk Museum, met een waarde van zo’n zestig miljoen euro, zou in 1940 zijn geroofd door de nazi’s. Is dat inderdaad zo? In de achtdelige NRC-podcast Hier hing een schilderij onderzoeken journalisten Emmie Kollau en Pieter van Os de ingewikkelde geschiedenis van deze duurste restitutiezaak uit de Nederlandse geschiedenis. Ze spreken de hoofdpersonen van de kwestie en gaan in op de complexe morele vragen die roofkunst met zich meebrengt. Te beluisteren via de bekende podcastplatforms.

Imitatiebakkers kunnen aan de bak

Het nieuwe seizoen van Heel Holland bakt is vorige week begonnen. Naast de reguliere afleveringen valt er voor fans nog meer te genieten: op NPO Start is wekelijks het programma Doorbakken te zien. Daarin evalueert Robèrt van Beckhoven de uitzending door twee bekende bakfans aan het werk te zetten. Wie van hen bakt de opdracht uit de aflevering het beste na? Deze vrijwilligers staan niet onder dezelfde druk als de kandidaten in de baktent, maar ze moeten wel rekening houden met afleidende factoren: van fanfares tot een vuurspuwer. André van Duin en Janny van der Heijden zijn erbij om alles in goede banen te leiden.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 5. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.