Kijk Digitaal: Prinsengrachtconcert en Tiny creatures

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 34/35:

Podcast: Helden op sokkels

Lang stonden ze vrij onopgemerkt op pleinen in de Nederlandse stad, maar sinds de dood van George Floyd zijn sommige standbeelden niet langer onomstreden. Veel staatslieden uit vroeger tijden blijken namelijk ook een duistere kant te hebben. De podcast Helden op sokkels legt wekelijks zo’n oude held onder het vergrootglas. Aan bod komen bijvoorbeeld Peter Stuyvesant, stichter van New York maar ook antisemiet, en Jan Pieterszoon Coen, succesvol maar ook hardvochtig koloniaal bestuurder in Nederlands-Indië. Ook ‘jongere’ helden als Pim Fortuyn en prins Bernhard komen voorbij. Luister hier naar de podcast.

Docuserie over de kleinste wezens

In de documentaireserie Tiny creatures zetten de cameramensen de zoom-functie aan, en dat is niet voor niets. Want de belevenissen van vliegende eekhoorns, hamsters en stinkdieren blijken minstens zo interessant als die van, pak hem beet, krokodillen, olifanten en potvissen. In de reeks is onder meer een eendenkuiken te zien dat uit een vuilniszak is gered en zich nu staande probeert te houden in een jongenskamer, een kangoeroerat die in de woestijn van Arizona ratelslangen en crossmotoren moet zien te ontwijken en een holenuil die het op de golfbaan aan de stok krijgt met een fret. Nu te zien op Netflix.

Gezond of juist niet?

Etherische oliën, ayahuasca, extreem vasten: telkens duiken nieuwe gezondheidsrages op in de media. De aanhangers zijn zo overtuigd van de werking van hun product, dat ze veel navolging krijgen. De documentaireserie (Un)well onderzoekt of dat terecht is. De makers laten voorstanders van deze rages aan het woord, maar ook mensen die kanttekeningen plaatsen, zoals wetenschappers en mensen voor wie een behandeling niet goed afliep. Een voorbeeld hiervan is apitherapie, oftewel het gebruik van bijenproducten voor de gezondheid. Honing, maar ook bijensteken kunnen volgens de aanhangers heilzaam zijn. Maar de methode kent ook critici. Vanaf 12 augustus op Netflix.

Terugkijken: Concert aan de gracht

Het is een flinke domper voor de liefhebbers van klassieke muziek: het Prinsengrachtconcert is dit jaar niet voor publiek toegankelijk. Wel geeft violist Janine Jansen een optreden vanuit de binnentuin van het Amsterdamse Pulitzer Hotel, dat op tv te zien is. Kijkers die toch liever concerten vanaf de Amsterdamse grachten zien, moeten het doen met eerdere edities van het evenement. De NPO heeft alle edities vanaf jaargang 2005 online gezet. Opmerkelijk genoeg was in 2005 Janine Jansen ook al de hoofdgast. Verder traden eerder onder anderen pianist Lang Lang, bariton Thomas Hampson en de pianospelende gebroeders Jussen op. Bekijk het hier terug.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 34/35. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.