Kijk Digitaal: Het geheim van Wijsman en de Elfstedentocht

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 3:

Het geheim van Wijsman

Een macabere ontdekking aan boord van de trein op het Haagse station Hollands Spoor. Op Oudjaarsdag 1921 vond de politie in een eersteklascoupé het levenloze lichaam van Jacques Wijsman. De Amsterdamse advocaat was doodgeschoten. Het onderzoek naar de moord hield de gemoederen lang bezig. Het slachtoffer had geheimen en leidde een homoseksueel dubbelleven. Bovendien waren er sporen die leidden naar hoge kringen. Een eeuw na dato duiken Maartje van de Kamp van het Nationaal Archief en Paul Ruigrok van Andere tijden in deze geruchtmakende zaak. Luister hun vijfdelige podcast Het geheim van Wijsman via www.nporadio1.nl/podcasts of de bekende podcastkanalen.

Altijd klaar voor de Elfstedentocht

Of het er deze winter eindelijk weer eens van komt, dat is voorlopig nog even afwachten. Maar een ding is zeker: het draaiboek voor de Elfstedentocht ligt klaar. Ook nu weer, zelfs al is de laatste editie van het natuurijsspektakel deze maand 25 jaar geleden. Als het moet staat alles binnen 48 uur klaar, weet Hans Kemna. Voor Nieuwsuur volgde hij een jaar lang het Elfstedenbestuur, rayonhoofden, meteorologen, deelnemers en politiemensen bij de voorbereidingen van het grootste schaatsevenement ter wereld. Altijd klaar voor de tocht is terug te zien op NPO Plus.

Studievrienden in de oorlog

Het is in 1938 en de spanning in Europa neemt toe. In München voeren Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Frankrijk topoverleg. Om oorlog te voorkomen, denken de Britten. Om de Britten dat vooral te laten denken, hopen de nazi’s. Tegen deze achtergrond doen twee oude studievrienden er in Munich – The edge of war alles aan om een explosief document niet in verkeerde handen te laten vallen. De een is de persoonlijk assistent van premier Neville Chamberlain (Jeremy Irons), de ander is in dienst van de Duitsers. Al snel belanden beiden in een levensgevaarlijke situatie. Vanaf 21 januari op Netflix.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 3. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.