Kijk Digitaal: The Beautiful Game en Sporen van Sonneveld

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 12:

Minicolleges van Erik Scherder

Woensdag is de tiende editie van liveprogramma Geef om je hersenen, dat aandacht vraagt voor de impact van hersenaandoeningen. De hersenen zijn het ingewikkeldste orgaan in het menselijk lichaam. Daarom hielp hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in 2019 met MAX-minicollege begrijpen hoe de hersenen werken. In veertig korte lessen van ongeveer een kwartier gaat Scherder in op de functies van de hersenen. Zo bespreekt hij aan de hand van alledaagse voorbeelden zintuigelijke waarnemingen, bewegen, slapen en nog veel meer.

Voetbal als in een jongensboek

Sinds 2001 wordt het wereldkampioenschap voetbal voor daklozen georganiseerd. Dat toernooi is de inspiratie voor het feelgooddrama The Beautiful Game. Bill Nighy speelt de coach van het Engelse daklozenelftal, die met zijn team naar Rome gaat in de hoop kans te maken op de eindwinst. Op het laatste moment besluit hij de talentvolle spits Vinny bij de groep te halen, waardoor hun kans op de titel groter wordt. Alleen zal Vinny zijn verleden los moeten laten om het team echt van dienst te kunnen zijn. Veel van de spelers in de film zijn echte oud-deel nemers van het WK. Vanaf 29 maart op Netflix.

Luister naar Sporen van Sonneveld

Wim Sonneveld overleed vijftig jaar geleden. Als een van de grondleggers van het Nederlands cabaret is zijn invloed nog steeds merkbaar. In podcast Sporen van Sonneveld onderzoeken Jacques Klöters en Carolien Borgers zijn nalatenschap. Ze spreken onder meer Gerard Cox, Freek de Jonge en Barrie Stevens. Ook is er aandacht voor het privéleven van de cabaretier. En natuurlijk komt zijn iconische nummer ‘Het dorp’ aan bod. Zo bezoekt Karin Bloemen, die het vaak zong, het dorp waar het lied over gaat: Deurne. Luister op nporadio5.nl/podcasts of via de bekende platforms.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 12. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.