Kijk Digitaal: The Crown en Na de bevrijding

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 46:

Voor documentaireliefhebbers

Het is een mooie week voor documentaireliefhebbers: in Amsterdam is deze week het documentairefestival IDFA aan de gang. Dat betekent dat er als vanouds ook op tv veel aandacht is voor het genre. De oogst van voorgaande IDFA-edities staat voor een belangrijk deel op NPOstart.nl. De onderwerpen zijn divers: van De kinderen van juf Kiet over vluchtelingenkinderen, tot een portret van de omstreden politicus Sylvana Simons of de worsteling van de Brabantse schaapherder Stijn om het hoofd boven water te houden. Bekijk hier het overzicht.

Kijken naar treinen

Rail away bewijst het al jaren: televisie over treinen is populair. Ondernemer Erik de Zwart is zijn hele leven al gek van locomotieven, intercity’s en alles wat zich verder per spoor beweegt en heeft niet genoeg aan Rail away. Hij startte daarom een streamingdienst die helemaal in het teken staat van het leven per spoor. Op 24trains.tv staan programma’s over treinen uit de hele wereld, maar ook over modeltreinfanaten en legoliefhebbers met een voorkeur voor treinen. Ook tipt de site treinboeken en -tijdschriften. De eerste twee weken zijn gratis, daarna kost een abonnement een tientje per maand. Ga naar 24trains.tv

Nieuw seizoen The crown

De jonge jaren van koningin Elizabeth kwamen aan bod in de eerste twee seizoenen van The crown. De kostuumdramaserie gaat nu verder met The Queen als vrouw van middelbare leeftijd, gespeeld door Olivia Colman. Niet alleen de koningin verandert, ook haar land. Het voormalige wereldrijk Groot-Brittannië raakte haar kolonies kwijt, maar de problemen die de vorstin op haar bord krijgt, worden er niet kleiner op. Zo krijgt ze te maken met stakingen, antikoningshuissentiment en de spanningen van de Koude Oorlog. Daarbovenop zijn er allerlei perikelen in de familie. Vanaf 17 november op Netflix.

Politionele acties

Na de Tweede Wereldoorlog stortte ons land zich in nog een gewapend con ict. Nederlands-Indië wilde onafhankelijk worden, wat de regering uit alle macht probeerde te voorkomen. Militairen die namens ons land tegen de Indonesiërs vochten komen aan het woord in de nieuwe reeks Onze jongens op Java. Meer over de periode 1945-1950 in Na de bevrijding. Deze documentaireserie staat in zijn geheel op NPOStart.nl. De zesde aflevering gaat over de politionele acties en laat zien hoe gewone Nederlanders dit conflict beleefden. Zo komt bijvoorbeeld een dienstweigeraar aan het woord. Zie ook pagina 6 in de papieren gids.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 46. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden