Kijk Digitaal: The Perfect Candidate en The Serpent Queen

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 37:

De kosmos van Pannekoek

De Nederlandse astronoom Anton Pannekoek (1873-1960) stond aan de wieg van de moderne sterrenkunde. Edda Heinsman bekijkt in een vijfdelige podcast de kosmos door de ogen van deze illustere wetenschapper. Samen met Pannekoek-kenner Chaokang Tai onderzoekt ze hoe Pannekoek de Melkweg in kaart bracht, op een eclips-expeditie ging en de variabele helderheid van sterren onderzocht. Luister De kosmos van Pannekoek op eddaheinsman.com of via de bekende podcastplatforms.

Sterke vrouw in Saoedische film

Speelfilms uit Saoedi-Arabië zijn behoorlijk zeldzaam. Zeker als ze gemaakt zijn door een vrouwelijke regisseur en raken aan de achtergestelde positie van de vrouw in het conservatieve land. In The Perfect Candidate vertelt Haifaa al-Mansour (Wadjda) het verhaal van Maryam Alsafan (Mila Al Zahrani). Deze arts wordt wanhopig door de conditie van de wegen rond haar ziekenhuis en door alle reisbeperkingen die vrouwen in Saoedi-Arabië krijgen opgelegd. Ze besluit daarom deel te nemen aan de lokale verkiezingen, maar dat stuit in haar omgeving op flinke weerstand. Dit krachtige drama met een sympathieke hoofdrol is nu te zien op NPO Plus.

Machtsspelletjes in kostuumdrama

Liefhebbers van The Tudors, Becoming Elizabeth en andere historische drama’s over intriges aan het hof mogen The serpent queen absoluut niet missen. Deze gloednieuwe serie is vanaf 11 september te vinden op Viaplay. Samantha Morton vertolkt de rol van Catharina de’ Medici, een adellijk meisje dat in de zestiende eeuw trouwt met de Franse kroonprins Hendrik II. Terwijl Catharina moet zorgen voor een troonopvolger, amuseert haar man zich met zijn maîtresse. De gehaaide Catharina heeft echter grotere ambities, baant zich een weg door de politieke slangenkuil en als koningin van Frankrijk houdt ze dertig jaar lang greep op de troon. The serpent queen is een mooie aanvulling op de uitgebreide seriecatalogus van Viaplay, dat weer laat zien dat het naast sportevenementen nog veel meer in huis heeft.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 37. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.