Kijk Digitaal: Wil en The greatest night in pop

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 4:

Belgische filmhit over de oorlog

De Vlaamse oorlogsfilm Wil was afgelopen jaar een enorme hit in de Belgische bioscopen. Dat is niet zo gek: de regie was is de handen van Tim Mielants (Peaky blinders, De Patrick), de cast bestaat uit de beste acteurs van Vlaanderen en de film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Jeroen Olyslaegers uit 2016. Wil vertelt het indringende verhaal van de jonge Antwerpse hulpagent Wil, die in 1942 de nazi’s moet helpen bij het oppakken van Joden. Dat stelt hem voor een moeilijke keuze: meewerken, in opstand komen of niets doen. Vanaf 31 januari als Will op Netflix.

De koning en zijn bruid

Op 2 februari is ons koningspaar 22 jaar getrouwd. Ter ere van hun twintigjarige jubileum werd in 2022 de vierdelige documentaireserie Een porseleinen huwelijk uitgezonden. Daarin is te zien wat er allemaal voorafging aan de bruiloft. Er was veel te doen over de vader van Máxima, Jorge Zorreguieta, die minister was geweest onder de Argentijnse dictator Jorge Videla. Aan de hand van niet eerder openbaar gemaakte documenten en gesprekken met direct betrokkenen maakten regisseurs Hans Hermans en Martin Maat een reconstructie van de turbulente aanloop naar het huwelijk. Klik hier om deze interessante documentaireserie terug te kijken.

Zo ontstond ‘We are the world’

46 van de grootste sterren ter wereld samenbrengen in een studio om een nummer op te nemen, dat lijkt een onmogelijke taak. Toch lukte het op 25 januari 1985. Daarbij hielp het dat USA for Africa tot doel had geld in te zamelen om de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië te helpen. Het resultaat: de wereldhit ‘We are the world’. De documentaire The greatest night in pop vertelt hoe het nummer tot stand kwam. Zo is op niet eerder vertoonde beelden te zien hoe Lionel Richie en Michael Jackson het schreven en zijn er interviews met onder anderen Bruce Springsteen, Smokey Robinson en Cyndi Lauper. Vanaf 29 januari op Netflix.

Dit en meer staat in de NCRV-gids van week 4. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar kijkdigitaal@ncrvgids.nl.