KijkDigitaal: Buddy & De zaak Tuitjenhoorn

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 26/27:

Jij bent mijn vriend

Makers Petra en Peter Lataster maakten eerder indruk met hun KRO-NCRV-documentaire De kinderen van Juf Kiet, over de onvermoeibaar liefdevolle basisschoolleraar en haar klas vol niet-Nederlandse kinderen. Dit jaar kwam er een spin-off, Jij bent mijn vriend. Hierin volgen ze een van de kinderen uit Kiets klas, de zesjarige Branche. Hij is met zijn ouders uit Macedonië naar Nederland gekomen en omdat hij geen Nederlands spreekt, is het lastig voor hem een vriendje te vinden. Bekijk hier de docu: ‘Jij bent mijn vriend’.

Our planet

Afgelegen ijskappen, vergeten wouden en de bodem van de oceaan: Our planet zoomt in op uithoeken van de aarde die nog niet eerder in beeld waren. De achtdelige documentairereeks duikt onder de zeespiegel om walvissen te volgen, heeft beelden van een olifantenfamilie die over een dorre vlakte trekt en van wilde orang-oetans, in de dichte wouden van Indonesië. Twee zaken vallen op: de beelden zijn gefilmd met 4000k-camera’s, die ook voor bioscoopfilms worden gebruikt. En: de voice-over is van David Attenborough, de 92-jarige bioloog die hoofdzakelijk in BBC-producties te horen is. De documentairereeks is te zien op Netflix.

De zaak Tuitjenhoorn

Nico Tromp neemt in 2013 een beslissing met grote gevolgen. De huisarts uit Tuitjenhorn wijkt af van de protocollen als hij een terminale patiënt helpt te sterven. De coassistent onder zijn hoede meldt dit aan de inspectie en tot zijn verbijstering moet de arts zich voor de rechtbank verantwoorden voor zijn actie. Hij wordt beschuldigd van moord. Tromp trekt dit niet en maakt een einde aan zijn leven, zijn verbijsterde gezin in diepe rouw achterlatend. Zijn weduwe Anneke laat het er niet bij zitten en strijdt voor eerherstel voor haar man. De zaak Tuitjenhorn volgt haar. U kunt de documentaire hier terug zien.

Buddy

De zes honden in Buddy kunnen meer dan blaffen, kwispelen en apporteren. De viervoeters dragen in belangrijke mate bij aan de kwaliteit van leven van hun baasjes. Hulphond Kaiko helpt Erna bij alledaagse dingen die door haar beperking een groot probleem voor haar zijn, zoals aankleden en spulletjes pakken. Zeb kan om een andere reden niet zonder hond Utah. Hij lijdt aan een autismespectrumstoornis en heeft aan Utah een vriend die hem nooit afwijst. Kay waakt over de zieke Annebel en troost haar als de pijn ondraaglijk wordt. Het liefdevolle portret over de band tussen mens en hond ziet u hier terug.