KijkDigitaal: Een echte Vermeer en Typisch Tuinzigt

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 20:

60 jaar Songfestival

Weinig tv-programma’s hebben een rijkere geschiedenis dan het Eurovisie Songfestival. Al in 1956 betraden zangers en zangeressen een Europees podium om daar een liedje te zingen, al dan niet vergezeld van een spectaculaire act. De reeks 60 jaar Songfestival blikt terug op de mooiste optredens uit de historie van het liedjesfestijn. Aan het woord komen onder anderen dj Gerard Ekdom, Cornald Maas en musicalster Freek Bartels. Zij praten niet alleen over de liedjes, maar ook over de jurken en de relletjes uit al die jaren. Alle tien afleveringen zijn te bekijken op NPO.nl.

De slag om Europa

Nederland mag deze week stemmen voor de Europese verkiezingen, maar wat de EU nu precies doet, is lang niet iedereen duidelijk. Een goede reden om De slag om Europa nog eens te kijken. Teun van de Keuken en Roland Duong zetten bij de vorige verkiezingen in 2014 negen afleveringen lang hun tanden in de EU en kwamen heel wat opmerkelijke zaken tegen. Bijvoorbeeld in Hongarije, waar gekke dingen gebeuren met landbouwgrond, en in Frankrijk, waar de begroting maar niet op orde komt. Ook is er een aflevering over de Europese verkiezingen.

Terug naar Tuinzigt

Elke paar weken komt er een nieuwe wijk aan bod in de reeks Typisch …, maar de reeks over Tuinzigt spreekt wellicht toch wel het meest tot de verbeelding. De inwoners van de Bredase volkswijk mochten vorig jaar in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen hun mening over politiek geven. Dat beviel dusdanig goed dat de makers in aanloop naar de Europese Verkiezingen nogmaals richting Noord-Brabant gaan om de inwoners te volgen. Die zijn vanaf deze week op tv; de oude afleveringen van de series over volkszanger Bertus en de Antilliaanse Raquel staan op NPO. Kijk ze hier terug.

Meestervervalser

De film Een echte Vermeer is gebaseerd op het leven van de getalenteerde schilder Han van Meegeren (1889-1947). Hij had de pech dat zijn werk – Van Meegeren (Jeroen Spitzenberger) schilderde in de stijl van Rembrandt en Vermeer – in de jaren 20 helemaal uit de mode was. Om critici de mond de snoeren, maakt hij een schilderij en doet hij alsof het een werk van Vermeer is. Ze trappen erin, Van Meegeren bespeurt een verdienmodel en schildert als meestervervalser stug door. Zijn zaak loopt als een tierelier, maar als nazikopstuk Hermann Göring interesse toont, raakt de schilder ernstig in de problemen. Vanaf 18 mei op Videoland.