KijkDigitaal: Rob de Nijs en het paasverhaal

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 16:

Op avontuur met opa

Frits (89) is sinds het overlijden van zijn vrouw een beetje eenzaam. Gelukkig heeft hij een hele lieve kleinzoon, Tim Senders (bekend van Streetlab). Die probeert zijn opa een hart onder de riem te steken door samen met hem dingen te doen die hij nooit eerder heeft gedaan. Zo gaan ze samen naar de Zwarte Cross en brengen ze een bezoek aan turner Epke Zonderland, de held van Frits. Als bij Frits darmkanker wordt geconstateerd, krijgen de gesprekken tussen hen een extra emotionele lading. De uitstapjes en de gesprekken legde Tim vast voor een achtdelige serie. Die is vanaf 24 april te zien op NPO3.nl.

Meer dan 55 jaar in het vak

Rob de Nijs zit inmiddels meer dan 55 jaar in het vak, een reden voor Leon Verdonschot om een documentaire over de zanger te maken. De Nederpoplegende vierde tien jaar geleden zijn 45-jarig jubileum met een optreden in Carré. Op zijn eerste nummer 1-hit moest hij tot 1996 wachten, toen pas wist hij met ‘Banger hart’ de top van de hitlijst te veroveren. Dit nummer zingt hij dan ook in Carré, net als bijvoor- beeld ‘Jan Klaassen de trompetter’ en ‘Het werd zomer’. Het Metropole Orkest onder leiding van Lucas Vis zorgt voor de muzikale begeleiding. Bekijk het muzikale optreden hier terug.

Rotterdamse daklozen

De nieuwe realityserie Caveman volgt Patrick bij het opbouwen van een nieuw leven. De Rotterdammer was een van de vijf daklozen die Beau van Erven Dorens volgde in zijn programma The Rotterdam project. Daarin was te zien hoe zwaar het voor Patrick was om van de drugs af te blijven, maar uiteindelijk stopte hij toch met gebruiken: “Ik weet dat als ik voor kwaliteit van leven ga, daar die drugs niet bijpassen. Dat is nu eenmaal zo”, vertelt hij in een aflevering van het programma. Zijn ervaringen, en die van zijn vier lotgenoten, zijn te zien op Videoland.

Hoe vertellen we het paasverhaal?

Iets met eieren en een haas. Of als het meezit, Jezus aan het kruis. Maar veel meer weten Nederlanders soms niet over Pasen. Presentatrice Jacobine Geel wil daar verandering in brengen en ontvangt drie rasvertellers: dominee Ad van Nieuwpoort, zanger Jan Rot en verhalenverteller Kees Posthumus. Allemaal hebben ze een bijzondere band met het feest, en alle drie hebben ze het paasverhaal meermalen verteld. Samen bespreken ze de vertelling van Jezus’ wederopstanding en muzikale vertolkingen als de Matthäus-Passion en het Nederlands paasspektakel The Passion. Kijk het hier terug.