KijkDigitaal: Roma en The Highwaymen

De NCRV-gids zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 28/29:

Roma

Sommige kenners zien Alfonso Cuarón als een van de interessantste filmmakers van het afgelopen decennium. De Mexicaan maakte bijvoorbeeld indruk met zijn Oscarwinnende sciencefictionfilm Gravity. De afgelopen jaren was het stil rond de regisseur, maar daar kwam verandering in dankzij Roma. Een persoonlijke film voor Cuarón, die zelf opgroeide in de gelijknamige wijk in Mexico-Stad en met Roma een liefdevolle ode brengt aan de vrouw die hem opvoedde. Hoofdpersonage is de jonge Cleo die de kost verdient als huishoudster in een middenklassegezin in de wijk. Roma won een Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië en drie Oscars. Ga via deze link direct naar de film.

The Boy Who Harnessed the Wind

Gebaseerd op het levensverhaal van William Kamkwamba, een middelbare scholier uit Malawi. Deze dertienjarige jongen ziet bezorgd hoe de droogte in het Afrikaanse land om zich heen grijpt en vreest voor een hongersnood in zijn dorp. Tijdens het prutsen aan een fietsdynamo komt hij op een slim idee dat een einde aan de dit probleem zou kunnen maken. Hij neemt het heft in eigen hand, maar lang niet iedereen in het dorp is overtuigd van zijn uitvinding. Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) neemt de regie voor zijn rekening en speelt een van de hoofdrollen. Ga via deze link direct naar de film.

The Ballad of Buster Scruggs

Zes verhalen in één film, dat is wat de kijker te zien krijgt bij The Ballad of Buster Scruggs. Dat is niet zo gek, want regisseurs Joel en Ethan Coen (bekend van Fargo en No Country for Old Men) waren eerst van plan om er een miniserie van te maken. Ze veranderden van plan en maakten er één film van. De verhalen staan los van elkaar, maar spelen wel allemaal in het Wilde Westen en zitten vol klassieke ingrediënten als cowboys, Indianen, sheriffs en vuurgevechten. Aan de film doen onder anderen Liam Neeson en James Franco mee. Ga via deze link direct naar de film.

The Highwaymen

Bonnie en Clyde pleegden tientallen bankovervallen. Het legendarische misdaadduo slaagt in 1934 erin op gewelddadige wijze bendeleden uit gevangenschap te laten ontsnappen, en trekt daarna moordend door het land, wat voor opschudding in de VS zorgt. Alle moderne ontwikkelingen op opsporingsgebied ten spijt krijgt geen enkele overheidsdienst ze te pakken. Gouverneur Ma Ferguson neemt daarom tot een onconventionele maatregel: speurders van de oude stempel Frank Hamer (Kevin Costner) en Maney Gault (Woody Harrelson) gaan achter de misdadigers aan. Ze vertrouwen hierbij op hun politie-instinct en op ouderwets degelijke opsporingsmethoden. The Highwaymen is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ga via deze link direct naar de film.