Kerstmuziek met de sterren

Kerst zonder muziek is ondenkbaar, mijmert redacteur Carlijn Schepers. En juist omdat het elk jaar dezelfde liedjes zijn, roepen ze warme herinneringen op. Ook voor Willeke Alberti, André Rieu en Edsilia Rombley.

André Rieu

Ook André Rieu krijgt geen genoeg van kerstmuziek. Omdat er volgens hem veel variatie in zit. “Er zijn ontzettend veel kerstliedjes en elk jaar komen er wat bij”, zegt de violist. “Muziek is onmisbaar in deze tijd van het jaar, ik ben ermee opgegroeid. De liedjes geven me altijd een fijn gevoel van harmonie, vrede en saamhorigheid.” Ook ‘White Christmas’ van Bing Crosby brengt Rieu terug in de tijd. “Ik hoorde deze hit in de jaren 70. Hij brengt me terug naar Brussel waar ik destijds aan het conservatorium studeerde. Marjorie, mijn vrouw en toen nog verloofde, bezocht me er geregeld en toen we op een decemberavond door de straten slenterden, hoorde ik dit lied overal. Ik krijg weer kippenvel en vlinders als ik aan die tijd terugdenk.”

Willeke Alberti

Willeke Alberti denkt ook terug aan vroeger bij haar favoriete kerstlied: ‘Ave Maria’. “Dat zong ik in 1987 met een heel jonge Johnny. Hij was acht en het was het eerste wat hij ooit zong. Ondanks zijn verkoudheid klinkt hij hartstikke zuiver.” Elke Kerst zet Willeke de plaat weer op, als ze de kerstboom optuigt. “Dan laat ik een traantje en bel ik iedereen dat ze er ook even naar moeten luisteren. O, mama is weer bezig, denken ze dan. Maar voor mij is het elk jaar weer een bijzonder moment.”

Edsilia Rombley

Edsilia Rombley gaat bij de klassieke kerstplaten ook automatisch terug naar haar jeugd. “Ik denk aan toen ik klein was en Kerst vierde met mijn moeder, broer en zus. ’s Ochtends werden we gewekt met de heerlijke geuren van eten. Dan was mijn moeder broodjes aan het bakken of alvast soep aan het bereiden. Ook het moment dat we eindelijk de cadeaus onder de boom konden uitpakken, is een fijne herin- nering. Die lagen er dan al een tijdje en ik was altijd zó benieuwd wat erin zat. Ik vind het erg leuk dat dat ritueel zich nu herhaalt met mijn kinderen.” Wat Edsilia zo mooi vindt aan kerstmuziek in het algemeen is de positieve, krachtige boodschap die er vaak in zit. “In de dagen dat het grauw en koud is, warmt kerstmuziek me weer op. De verhalen die kerstnummers vertellen geven je een gevoel van: geniet en wees blij met wat je hebt”, zegt de zangeres.

Het hele interview leest u in de NCRV-gids van week 51/52. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.
Tekst: Carlijn Schepers