Weekend-resumé: historisch drama Victoria

Iedere maandag selecteren wij voor u een spraakmakend programma uit het weekend. Deze week: 'Victoria'. Heeft u het gemist? Geen probleem, we praten u bij.

Koningin Elizabeth II is de langstzittende koningin die het Verenigd Koninkrijk ooit gekend heeft, maar zij heeft dit record pas sinds 2015 op haar naam staan. Voor die tijd was Koningin Victoria (1837 – 1901) het langst regerende staatshoofd van het Engeland. En over deze vorstin gaat de nieuwe serie Victoria.

Jong en naïef

Het historische drama start letterlijk aan het begin van Victoria’s bewind: de dood van haar oom koning Willem IV. Ze is dan pas achttien jaar oud. Direct na haar aanstelling, voert de jonge en naïeve koningin flinke wijzigingen door. Ze verandert de hofhouding – waarvan we een goed beeld krijgen –, ontslaat adviseurs en verhuist van Kensington Palace naar Buckingham Palace.

Koppig

In de eerste aflevering zien we de perikelen rond de wijzigingen en de hofhouding die het koningshuis draaiende houdt. Opvallend is het decor dat groots en meeslepend is. De koppigheid van de tiener-vorstin voert de boventoon; van de vaste adviseurs neemt ze niets meer aan. Ze lijkt het allemaal zelf beter te weten en toch houdt ze in privé-momenten nog haar pop vast. De invloed die premier Lord Melbourne op haar heeft, komt aan bod.

Terugkijken

Benieuwd geworden? U kijkt de eerste aflevering van Victoria hier terug. Zaterdag 14 januari is de eerstvolgende aflevering op tv. Klik hier om de uitzending terug te kijken

VICTORIA, VANAF 7 JANUARI, 20.05, NPO 2, KRO-NCRV.

Tekst: Merlin Everts, beeld: ITV