Column Bert Kranenbarg: Alpe d’HuZes

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Alpe d’HuZes

Is het nou nog steeds nodig, dat geld inzamelen voor KWF Kankerbestrijding? Die vraag wordt me vaak gesteld. Want er gebeurt zo veel, zeggen mensen dan. Sta op tegen kanker op televisie, Maarten van der Weijden die alweer de Elfstedentocht gaat zwemmen. En dit jaar voor de veertiende keer Alpe d’HuZes waarbij bijna 5000 deelnemers tot zes keer toe op één dag de Alpe d’Huez in Frankrijk beklimmen. Dan antwoord ik met een volmondig ja. Want helaas is het nog steeds nodig. Maar er blijven maar mensen doodgaan aan kanker, helpt het iets? is de cynische vervolgvraag.

Nou, dan ga ik echt los. Dan leg ik uit dat de overlevingspercentages flink zijn gestegen, bij een aantal vormen van kanker echt enorm, bij een aantal andere pas een beetje. Maar het gaat echt de goede kant op. En dat allemaal dankzij onderzoek dat voor een groot deel gefinancierd wordt door goededoelenacties.

Donderdag 6 juni ben ik voor de twaalfde keer in Frankrijk om verslag te doen van Alpe d’HuZes. En wij hebben zelf natuurlijk ook geld ingezameld: de KRO-NCRV-rommelmarkt voor collega’s heeft 3000 euro opgebracht. Dat klinkt als een druppel op de gloeiende plaat, na de 162 miljoen euro die Alpe d’HuZes sinds 2006 al heeft ingezameld. Maar gelukkig komen uit heel Nederland heel veel van die druppels. Donderdagavond weten we hoeveel precies. Ik ben heel blij dat ik er ook dit jaar weer bij mag zijn.