Column Bert Kranenbarg: Hogere wiskunde

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: het spelprogramma 'Dinges'.

Het was leuke televisie in de jaren 80. Martine Bijl achter een desk in een kleurrijk decor, links en rechts van haar twee panels met een bekende en een onbekende Nederlander. Mooie jaren 80- televisiewoorden trouwens, ‘desk’ en ‘panel’.

Martine Bijl liet kinderen begrippen omschrijven en de panels moesten raden waar de kinderen het over hadden. Daar verdienden ze geld mee en dat geld was voor een goed doel. Want kandidaten (nog zo’n televisiewoord) met geld naar huis sturen, daar deed de NCRV niet aan in die tijd.

Het geheim van het programma zat ‘m natuurlijk in de kinderen die heel lief, heel onschuldig en soms heel naïef een begrip omschreven. Daar viel veel om te lachen en je kon thuis op de bank zo leuk mee raden.

Herkenbaar? Dan heb ik goed nieuws! ‘Dinges’, want zo heette het programma, is terug! Sinds het begin van dit nieuwe jaar is het een radiospel. Iedere maandag tot en met donderdag vanaf 16.00 uur in mijn programma ‘Bert op 5’. En op de vrijdagen reis ik langs scholen om kinderen begrippen te laten omschrijven. Dat is hogere wiskunde, want het mag natuurlijk niet te makkelijk zijn. En dat is het snel: als je een kind ‘schoorsteen’ laat omschrijven bijvoorbeeld zeggen ze allemaal met een glimlach ‘daar gaan de Pieten doorheen’. Uitdaging genoeg dus om het net als toen lief, onschuldig en naïef te krijgen én een lach op te wekken.