Column Bert Kranenbarg: Saamhorigheid

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Saamhorigheid.

‘A life changing experience’, dus iets dat je leven voorgoed verandert: met die kreet probeert Alpe d’HuZes dit jaar zo veel mogelijk deelnemers te werven om op donderdag 6 juni tot zes keer toe de Alpe d’Huez te bedwingen. Fietsend, hardlopend of wandelend, maar een toeristische beklimming is het nooit. Iedereen doet wat hij of zij kan en dan nog nét even meer, iedereen verlegt zijn grenzen om geld in te zamelen voor onderzoek naar de genezing van kanker.

Dat leverde de afgelopen dertien edities al het onvoorstelbaar grote bedrag van 162 miljoen euro op. Alpe d’HuZes is al jaren het grootste goededoelenevenement van Nederland. Maar ‘a life changing experience’? Wie het nooit heeft meegemaakt ziet het vast en zeker als een enorme uitdaging die haalbaar moet zijn met flink trainen en serieus voorbereiden. Dat klopt! Ik heb ze de afgelopen jaren vaak gezien: topfitte mensen die zes keer naar boven wilden en die de zes keer ook haalden. Onderweg aangemoedigd in elke bocht, bij de finish binnengeschreeuwd als held, maar toch vooral geroerd door de saamhorigheid op die berg en door alle verhalen over die akelige ziekte kanker.

Verdrietige maar ook strijdlustige verhalen, over overledenen en door overlevers. Daardoor raakt Alpe d’HuZes iedereen en verandert je leven voor altijd. ‘A life changing experience’, daar is geen woord aan gelogen. En die ervaring gun ik iedereen. Dus doe mee op 6 juni!