Column Bert: Spinning Marathon

Bert Kranenbarg presenteert 'Grand café Kranenbarg'. In zijn wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt. Deze week: Spinning Marathon.

In december stopte ik op NPO Radio 2 en deed ik dus ook geen Top 2000 meer tussen Kerst en de jaarwisseling. Maar ik vond het wel erg drastisch om die lijst meteen helemaal los te laten. Gelukkig kon ik me in het zweet werken tijdens de Top 2000 Spinning Marathon.

Spinnen

Johan van der Waal van Alpe d’HuZes liep al een paar jaar rond met dat plan en nu kwam het er echt van. Hij ging vier dagen lang zes uur spinnen op muziek van de Top 2000, uiteraard voor het goede doel.

Samen met mijn zoon en dochter heb ik hem twee uur lang ondersteund door betaald mee te fietsen. Alpe d’HuZes en de Top 2000, twee hoogtepunten waar ik me op Radio 2 jarenlang mee heb beziggehouden, kwamen juist op dit moment samen. Hoe bijzonder is dat!

Dus op de pedalen met de Cranberries en de Rolling Stones. Maar ook met Les Poppys en Madness. Het werd wel duidelijk dat lang niet ieder nummer zich leent voor een partijtje trappen op een spinningfiets. Zeker bij ballads moest Johan creatief zijn, maar met dubbel tempo of een extra slag weerstand is ook daar een uitdaging van te maken.

Staan, zitten, joggen, door-door-door. Toen in ons tweede uur ook nog ‘Vriendschap’ van, jawel, Het Goede Doel voorbijkwam, viel helemaal alles op zijn plek. De marathon leverde 1.020 euro op, prachtig!