Alkibiades, De berg van licht, Dochters van Sparta, De nadagen van Pilatus

Het leven van Alkibiades, de extravagante, geniale, androgyneen omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta.

Het boek

Historische roman over het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was.

De schrijver

Ilja Leonard Pfeijffer (Rijswijk, 1968) is een Nederlands dichter, classicus en schrijver. Op 13 mei 2014 won hij de Libris Literatuurprijs voor zijn roman La Superba. Pfeijffer woont in Genua.

‘Pfeijffer liet niet na de link met de huidige politieke situatie in Nederland te benadrukken’

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Alkibiades

Boekentips

Louis Couperus: De berg van licht

De jonge, mooie androgyne zonnepriester Heliogabalus wordt door het volk verafgood en tot keizer van de Romeinen verheven. Drie jaar lang zal hij over Rome heersen, totdat het volk zich van hem afkeert. Gewaagd van Couperus zijn de lhbti-personages. Continu worden lichamen aangeraakt, gestreeld en gekust, wat deze roman enorm zinnelijk maakt. Louis Couperus was zich terdege bewust van het effect dat dit boek zou hebben; ruim honderd jaar later heeft het in deze gemoderniseerde uitgave niet aan verbeeldingskracht ingeboet. Herspeld en bezorgd door H.T.M. van Vliet.

Uitgeverij AtlasContact 480 blz. € 22,99 (e-book € 9,99)

Claire Heywood: Dochters van Sparta

Duizenden jaren lang hebben twee vrouwen de schuld gekregen van de val van een machtige beschaving. Als prinsessen van Sparta hebben Helena en Klytemnestra niets anders gekend dan luxe en overvloed. Zulke voorrechten komen met een hoge prijs. Als meisjes worden ze gescheiden en uitgehuwelijkt aan de legendarische buitenlandse koningen Agamemnon en Menelaos. Hun plicht is de erfgenamen te baren die de maatschappij eist en de zachtmoedige, onderdanige koninginnen te zijn die hun mannen verwachten. Maar wanneer het gewicht van de verwaarlozing, wreedheid en ambitie van hun echtgenoten te zwaar wordt om te dragen, komen ze in verzet tegen de beperkingen die hun worden opgelegd.

Uitgeverij Orlando 352 blz. € 24,99 (e-book € 16,99)

Simon Vestdijk: De nadagen van Pilatus

Historische roman die beschrijft wat er met Pilatus gebeurde na de dood van Christus. Kan het waar zijn dat Pilatus zich Christus niet eens meer herinnerde, evenmin als zijn proces en dood, die zoveel invloed hebben gehad op de geschiedenis? Pilatus verschijnt niet als de schurk uit de vroeg-christelijke legende, en evenmin als de bekende scepticus, maar als de mens van vlees en bloed, met tegenstrijdige eigenschappen. Ook bij Vestdijk ontloopt hij zijn lot niet. Maar hier vloeit dat voort uit de ijzeren logica van de gebeurtenissen en de waterdichte psychologie.

Alleen antiquarisch verkrijgbaar

Over twee weken

Leest Mieke Het Surinamedagboek van Merijn de Boer.