Alles wat beweegt, Ze noemden me duivelskind, Bank Street, Dans met mij

Begin vorige eeuw beleeft de wereldberoemde danseres Isadora Duncan aan de Nederlandse kust de grootste omwenteling in haar leven.

Het boek

De Amerikaanse pionier van de moderne dans Isadora Duncan tart de normen en wetten van haar tijd, zowel in haar persoonlijke leven als in haar kunst. Voor het eerst in de geschiedenis danst ze op blote voeten en in losse gewaden, geïnspireerd op de bewegingen van de natuur. Wanneer ze zwanger raakt van een gehuwde man, trekt ze zich in 1906 terug in een villa in de duinen van Noordwijk aan Zee. Ze vindt dat een vrouw kinderen moet kunnen krijgen zoals zij dat wenst.

De schrijver

Susan Smit (Leiden, 1974) was tien jaar fotomodel voor ze afstudeerde in Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is recensent, journalist en columniste. Elena’s vlucht (2005) was haar romandebuut.

Meer informatie over dit boek en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Alles wat beweegt

Citaat

‘Al die vrijgevochten vrouwen, Smit houdt van ze. Daarom is dit boek de moeite waard’.

Boekentips

Michaela DePrince: Ze noemden me duivelskind

Michaela DePrince werd in 1995 geboren in het door een bloedige burgeroorlog geteisterde Sierra Leone. Als haar vader door rebellen wordt vermoord en haar moeder aan ondervoeding sterft, wordt Michaela in een weeshuis geplaatst. De witte vlekken op haar huid leveren haar de titel ‘duivelskind’ op en ze wordt verwaarloosd en mishandeld. Als Michaela min of meer per toeval door een Amerikaans echtpaar wordt geadopteerd, heeft ze maar één wens: balletles. Michaela blijkt een natuurtalent en vecht zich in de harde en door vooroordelen gekenmerkte wereld van ballet een weg naar de top.

Uitgeverij The House of Books 256 blz. €16,99

Meg Howrey: Bank Street

1983: Carlisle Martin brengt zoals ieder jaar slechts een paar dierbare weken door bij haar vader en zijn partner James op Bank Street in New York. James, briljant maar labiel, leert Carlisle alles wat hij belangrijk vindt over het leven, literatuur, muziek, en vooral: dans. Carlisle wil niets liever dan deel uitmaken van deze wereld, en ze kiest voor een professionele balletcarrière. Maar een hevige liefdesaffaire veroorzaakt een breuk in de familie. Negentien jaar later krijgt Carlisle een telefoontje dat haar terugvoert naar deze alles beslissende zomer, en naar haar jongere zelf.

Uitgeverij Nieuw Amsterdam 304 blz. €22,99

Jean Kwok: Dans met mij

Charlie Wong is de dochter van een noedelmaker en een ballerina. Als haar moeder overlijdt, vervalt het gezin in armoede. Charlie moet meehelpen de kost te verdienen. Ze werkt ze dag en nacht als afwasser, want ze is vastbesloten haar jongere zusje een betere toekomst te geven. Dan kan ze aan de slag als receptioniste bij een van de beste dansstudio’s in New York. Thuis kan ze er niets over vertellen. Haar traditionele vader wantrouwt alles wat westers is en zou haar dwingen ontslag te nemen. Als Charlie het danstalent van haar moeder blijkt te hebben geërfd, groeit haar zelfvertrouwen. Tot haar zusje ernstig ziek wordt. Charlie moet beslissen waar haar hart ligt: bij haar familie of bij haar eigen toekomst.

Uitgeverij Boekerij 400 blz. €21,99 (e-boek €11,99)

Volgende week

Hogere machten van Joost de Vries.