De wind kent mijn naam, Er schuilt een vreemde in ons, Onder de magnolia, Ga als een rivier

Drie vluchtelingenverhalen, uit 1938, 1981 en 2019, komen uiteindelijk samen in een tijdloos verhaal van ontworteling en verlossing.

Het boek

Deze drie verschillende levensverhalen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben worden door Allende verder uitgewerkt en uiteindelijk komen ze allemaal samen. Niet dat het één groot happy-end wordt, maar het lijkt er wel op: Het blinde meisje wordt uiteindelijk opgevangen door de inmiddels oude Samuel in het landhuis waar Leticia als huishoudster de scepter zwaait.

De thema’s zijn overduidelijk: migratie, geweld en dan het kind, dat altijd het kind van de rekening is. Ook maakt Allende zich druk om de voortdurende interventies van de VS in Latijns-Amerika. Het is pageturner en engagement ineen.

De schrijver

Isabel Allende (Lima, 1942) is een Chileens journaliste en schrijfster. Ze is een achternicht van Salvador Allende, president van Chili van 1970 tot 1973. Ze was redactielid van het Chileense vrouwentijdschrift Paula en van 1973 tot 1974 werkte zij mee aan het kinderblad Mampato. Isabel Allende maakte haar literaire debuut in 1982 met Huis van de geesten.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De wind kent mijn naam

Citaat

‘Isabel Allende weet je als geen ander meteen een verhaal binnen te trekken’

Boekentips

Sheila Armstrong: Er schuilt een vreemde in ons

Het mysterie van het lijk van een man op het strand blijft de bewoners van een Iers kustdorpje niet-aflatend bezighouden. Over grote tijd en afstand volg je als lezer verschillende levens en ontvouwt zich langzaam het verhaal van de dode man.

Uitgeverij Mozaiek 248 blz. € 21,99 (e-book € 9,99)

T.I. Lowe: Onder de magnolia

Austin Foster is een tiener als haar moeder sterft in het kraambed. Terwijl haar vader zich verliest in zijn verdriet, komt de zorg voor haar broertjes en zusjes volledig op haar schouders terecht. In de jaren die volgen vindt ze steun en vriendschap bij de inwoners van het dorpje Magnolia. Ondertussen doet ze er alles aan om haar vaders extreme stemmingswisselingen voor de buitenwereld verborgen te houden. Net wanneer Austins toekomst voorspoedig lijkt en ze Vance Cumberland, de zoon van een rijke familie, ontmoet, maakt haar vader een keuze waardoor alle familiegeheimen in één klap op straat komen te liggen. Ze zal moeten omgaan met de consequenties van haar vaders keuze en haar liefde voor een jongen zoals Vance.

Uitgeverij Kok Boekencentrum 400 blz. € 22,99 (e-book € 9,99)

Shelley Read: Ga als een rivier

Colorado, 1948. Op een koele herfstochtend loopt de zeventienjarige Victoria Nash naar haar dorp met een gammele wagen vol perziken uit het late seizoen. Als ze een kruispunt nadert, vraagt een jongeman haar de weg. Ze kan hem negeren en snel doorlopen. Maar dat doet ze niet. Net zoals een enkele regenbui de oevers van een rivier kan uithollen en haar loop kan veranderen, zo zal de toevallige ontmoeting Victoria’s wereld op zijn kop zetten en uitwissen wie ze daarvoor was. Binnenkort zal ze gedwongen zijn om diep de natuur in te vluchten en haar leven – en haar kostbaarste bezit – achter zich te laten. Een coming-of-ageroman over een clandestiene liefde en over verlies, familie, liefde en het vinden van een thuis.

Uitgeverij Luitingh-Sijthoff 320 blz. € 22,99 (e-book € 12,99)

 Volgende week

Leest Mieke Naar zachtheid en een warm omhelzen van Adriaan van Dis.