De zomer van de onwaarheden, Eet dit boek op, De onzichtbaren, Huiswerk

Als twee meisjes, een tweeling, het huis verlaten en naar de grote stad vertrekken, zien ze elkaar nog maar zelden.

Het boek

Na een ingrijpende gebeurtenis tijdens de jaarlijkse kampeervakantie valt een gezin bij thuiskomst als los zand uiteen. Als beide dochters, een tweeling, het huis verlaten en naar de grote stad vertrekken, zien ze elkaar nog maar zelden. Tot ze gaan samenwerken in het theater. Daar leren ze elkaar opnieuw kennen.

De schrijver

Nelleke Zandwijk (Hellendoorn, 1961) is schrijfster, columniste en beeldend kunstenaar. Ze maakte haar debuut in 2001 met de roman De dag van de jas. Haar verhalen en romans worden gekenmerkt door absurdisme en zwarte humor. Het draait in haar verhalen om ontwrichte families en relaties, zoals in Pierenland en Het mooiste verhaal over mijn familie. Ze heeft een tweelingzus en dit is ook een terugkerend thema in haar werk.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van De zomer van de onwaarheden

Citaat

‘Wat heb ik een plezier gehad met dit boek, al geef ik toe: het was je reinste escapisme.’

Boekentips

Gerda Testers-van der Maas: Eet dit boek op

De Openbaring van Johannes, ook bekend als de Apocalyps, is het enige profetische boek in het Nieuwe Testament. Het is het einde van de wereld volgens de Bijbel. De auteur vertelt het boek opnieuw in heldere eenvoudige taal. Wat staat er eigenlijk? Wat betekent het. Wat staat ons te gebeuren? Hoe moeten we het lezen in het perspectief van deze tijd? De auteur geeft hoop aan wie gelooft en zet hen die niet geloven aan het denken. Geschikt voor twaalf jaar en ouder.

Eigenbeheeruitgave 184 blz. €21 ISBN 978-90-90-36140-6

Frank Nellen: De onzichtbaren

Een roman over leugens en bedrog, over verzwegen leed en over de tragische neergang van een systeem dat miljoenen mensen verweesd achterliet. Kiev, eind jaren 80. Het eens zo machtige Sovjetimperium wankelt. Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev houdt Dani’s jeugdvriend Pavel een geestdriftig betoog tegen het socialisme. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek. Zijn tocht voert hem langs zonderlinge mensen en verlaten oorden waar niemand meer iets te zeggen heeft. In gedachten keert hij terug naar de verhalen die Pavel hem vroeger vertelde. Wat is er gebeurd? Waarom is Pavel verdwenen? En wat is er nog over van zijn dromen? Met elke stap komt Dani dichter bij de onthulling van een pijnlijke geschiedenis.

Uitgeverij Hollands Diep 256 blz. € 22,99, e-boek 11,99

Marja Pruis: Huiswerk

Clara Feij is in het mooiste huis van Amsterdam komen wonen, vindt ze zelf. Schoonmaken laat ze over aan een stoet van werksters, gevlucht uit eigen land. Als Rose bij haar thuis komt, verandert alles. Hoe kun je iemand helpen, als je niets van haar weet? En hoe blijf je iemand vertrouwen, als alles tegen haar pleit?

Huiswerk is een confronterende roman over intiem geluk en huiselijk verraad. Over de baas zijn en dat niet willen zijn. Met grote precisie legt Marja Pruis de verwarring bloot waarin de westerse mens met zijn goede bedoelingen gevangen zit.

Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 216 blz. € 23,99, e-boek € 14,99

Volgende week

Leest Mieke Nirwana van Tommy Wieringa.