Hemel, Sparen voor geluk, Voordat de waarheid uitkomt, De fabriek

Een veertienjarige jongen wordt onophoudelijk en op verschrikkelijke wijze gepest op school omdat hij een lui oog heeft.

Het boek

Hij verzet zich niet tegen het geweld van zijn klasgenoten. Kojima, een meisje uit zijn klas moet ook dagelijks het gepest. De twee beginnen af te spreken na schooltijd en blijken een grote steun voor elkaar te zijn. Steeds dichter groeien ze naar elkaar toe. Maar wat kan een vriendschap betekenen als die gebaseerd is op angst als gedeelde ervaring?

De schrijver

Mieko Kawakami (Osaka, 1976) is een Japanse feministische dichteres, schrijfster en zangeres. Ze stond in Japan vooral bekend als blogger. Ze schreef gedichten en korte verhalen. Met Hemel maakte ze in 2009 haar romandebuut.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Hemel

Citaat

‘Ik moest het boek soms wegleggen, zo indringend plaatst Kawakami de lezer in de huid van het slachtoffer.’

Boekentips

Hika Harada: Sparen voor geluk

Hoeveel geld is er nodig om een gelukkig mens te worden? Miho Mikuriya is 24 en financieel onafhankelijk. Wanneer haar vriendje blijkt te verwachten dat ze na hun bruiloft stopt met werken, wordt ze gedwongen na te denken over wat ze écht wil in het leven. Haar grootmoeder Kotoko is weduwe en hoewel ze wat spaargeld heeft, overweegt ze weer te gaan werken – de kosten voor levensonderhoud nemen toe. Maar zal ze ook iets vinden wat bij haar past? Miho’s zus Maho, is getrouwd en heeft een dochter. Ze gelooft heilig in zuinigheid. Dan ziet ze de prachtige verlovingsring van een vriendin: kan ze zich niet af en toe toch een uitspatting veroorloven? Hun moeder Tomoko komt na haar chemotherapie thuis en haar man verwacht nog steeds dat ze het huishouden op zich neemt. Wanneer ze hoort dat een vriendin van haar na dertig jaar gaat scheiden vraagt ze zich af of ze gelukkiger zou kunnen zijn.

Uitgeverij Ambo|Anthos 272 blz. € 22,99 (e-boek € 13,99)

Toshikazu Kawaguchi: Voordat de waarheid uitkomt

In een steegje in Tokio zit al meer dan honderd jaar een café dat zorgvuldig gezette koffie schenkt. Dit cafeetje biedt de klanten een unieke ervaring: de kans om door de tijd te reizen. Een man gaat terug om zijn beste vriend, die 22 jaar geleden stierf, te spreken. Een zoon kan nu wel de begrafenis van zijn eigen moeder bijwonen. Een man maakte een reis om het meisje te zien met wie hij niet kon trouwen. Een oude detective kan zijn vrouw dat ene geschenk. Het verhaal van vier mensen die hun verleden onder ogen moeten zien om verder te kunnen met hun leven. Kawaguchi nodigt de lezer opnieuw uit om zich af te vragen: wat zou jij veranderen als je door de tijd zou kunnen reizen?

Uitgeverij Meulenhoff 240 blz. € 22,99

Hiroko Oyamada: De fabriek

Drie werknemers moeten hun weg zien te vinden in een gigantische fabriek in een naamloze Japanse stad. Een uitgebluste uitzendkracht, wier enige taak het is om de papierversnipperaar dag in, dag uit van papier te voorzien. Een voormalige ICT’er, die stapels drukproeven moet corrigeren. En een in mos gespecialiseerde bioloog, die een project mag optuigen om de fabrieksgebouwen van groene daken te voorzien. Hun banale werkzaamheden hebben gemeen dat het doel ervan ondoorgrondelijk blijft. De uren, dagen, en misschien wel jaren, rijgen zich aaneen. Waar houdt de fabriek op en waar begint de rest van de wereld? Na verloop van tijd worstelen de drie arbeidskrachten met de vraag: wat deed ik hier ook alweer?

Uitgeverij Atlas Contact 176 blz. € 18,99 (e-boek € 12,99)

Volgende week

Leest Mieke: Tenminste voor een bepaalde tijd van Hans Heesen