Het kunstzijden meisje, Dochters van de tijd, Berlijn Alexanderplatz, De Effingers

Doris, nog geen twintig, wil een sprankelend leven leiden en gaat daarom op naar Berlijn.

Het boek

Maar de juiste aanbidder is moeilijk te vinden in het Babylon van de jaren 20. Doris observeert doelgericht en op een bijzonder originele manier. Haar afrekening met het huwelijk, de rassenwaan, het literaire snobisme en de moraal van de rijken is scherp én grappig. De plezierige, tragikomische schelmenroman – ook een ontluisterend portret van de ontwrichting tijdens de Weimarrepubliek – geldt als een mijlpaal in de literatuur voor 1933 en als een must in elke geëmancipeerde boekenkast.

De schrijver

Irmgard Keun (Berlijn, februari 1905 -Keulen, 1982) groeide op in de Weimarrepubliek. Ze volgde een opleiding tot actrice. Ze debuteerde in 1931. Kort na de publicatie van haar tweede roman vluchtte ze voor de nazi’s, omdat haar werk op de lkijst van verboden boeken kwam. ZE woonde enig tijd in Nederland en in België met Joseph Roth. In de jaren 80 werd haar werk herontdekt.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Het kunstzijden meisje

Citaat

‘Ondanks alle misverstanden voel je ook liefde die niet geuit kan worden.’

Boekentips

Armando Lucas Correa: Dochters van de tijd

Vier generaties sterke vrouwen ervaren liefde, verlies, oorlog en hoop. Berlijn, 1931. Ally Keller, een getalenteerde dichteres, bevalt na een affaire met een zwarte jazzmuzikant van een dochter, Lilith. Als een paar jaar later de nazi’s aan de macht komen, zet Ally een gevaarlijk plan in werking om haar dochter in veiligheid te brengen aan de andere kant van de oceaan. Havana, 1958. Lilith heeft weinig herinneringen aan haar moeder of aan haar jeugd in Duitsland. Maar als Batista verdreven wordt en de vlammen van de revolutie oplaaien, zijn Lilith en haar pasgeboren dochter Nadine in gevaar. Berlijn, 1988. Als wetenschapper zet Nadine zich in voor een waardige nagedachtenis van iedereen die door de nazi’s is vermoord. Haar dochter Luna moedigt Nadine aan om de keuzes die haar moeder en grootmoeder maakten te onderzoeken.

Uitgeverij Boekerij 400 blz. € 22,99 (e-boek € 4,99)

Alfred Döblin: Berlijn Alexanderplatz

Franz Biberkopf is net vrijgelaten uit de gevangenis en probeert op eerlijke wijze aan de kost te komen. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Hij raakt verzeild in scènes die even hilarisch als verdrietig zijn, en ondanks zijn goede wil en inzet begint hij te beseffen dat wat hij verlangde niet eenvoudig en vanzelfsprekend was maar ‘hoogmoedig en naïef, brutaal maar evengoed laf en vol zwakheden’. Alfred Döblin vertelt het verhaal van het bruisende Berlijn uit de jaren 20, een stad met anarchisten, dieven, nazi’s en massa’s gelukszoekers. Het stadsrumoer klinkt op in het hoofd van Franz Biberkopf en op iedere bladzijde van het boek: het kroegleven, de onderwereld met zijn kruimeldieven en scharrelaars, de tobbers die het hoofd maar net boven water weten te houden. Verboden in 1933.

Uitgeverij Wereldbibliotheek 544 blz. € 24,99 (e-boek € 19,99)

Gabriele Tergit: De Effingers

Het verhaal van vier generaties van drie met elkaar verweven Berlijnse families. Het boek speelt zich af tussen 1878 en 1948 en begint met een brief die de zeventienjarige Paul Effinger schrijft aan zijn ouders en het eindigt ook met een brief van dezelfde Paul: Het is de afscheidsbrief die hij op tachtigjarige leeftijd schrijft voordat hij naar het vernietigingskamp wordt getransporteerd. Tergit negeert de antisemitische stereotyperingen van de negentiende eeuw niet, maar laat op treffende wijze zien dat het Joods zijn vóór het begin van de jaren 30 in Duitsland geen overheersende rol heeft gespeeld. Pas als de nazi’s voor de deur van de macht staan, verandert alles dramatisch.

Uitgeverij Van Maaskant Haun 160 blz. € 27,50 (e-boek € 16,99)

Volgende week

Leest Mieke Hemel van Mieko Kawakami.