Het Surinamedagboek, De Nijl in mij, Alles is verlicht, Waar ik liever niet kom

Als Merijn de Boer in 2011 een advertentie leest waarin een reis naar Suriname wordt aangeboden, reageert hij meteen.

Het boek

Merijn de Boer maakt in 2011 een reis naar Suriname, bedoeld om meer bekendheid te creëren voor de Surinaamse schrijver Albert Helman. De meeste andere deelnemers hebben nog nooit van Helman gehoord, maar ze willen wel graag gratis op vakantie naar Suriname. Het wordt een avontuurlijke groepsreis, met alle ongemakken die daarbij horen, en tegelijk een liefdesverhaal, een eerbetoon aan Helman en een ode aan de schoonheid van het Surinaamse binnenland.

De schrijver

Merijn de Boer (Heemstede, 1982) studeerde Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. Negen jaar was hij redacteur bij uitgeverij G.A. van Oorschot en van het literaire tijdschrift Tirade. In 2011 dsebuteerde hij met de verhalenbundel Nestvlieders. Hij kreeg voor deze verhalenbundel de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs 2012 toegekend. Merijn de Boer werd in 2015 door de Volkskrant uitgeroepen tot een van de grootste literaire talenten van het Nederlandse taalgebied.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Het Surinamedagboek

Citaat

‘Het verhaal kabbelt voort, met veel groene jungle aan weerskanten’

Boekentips

Fleur van de Bij: De Nijl in mij

Student geschiedenis Fleur van der Bij schreef haar scriptie over de Nederlandse ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver en zijn verdwijning langs de oevers van de Nijl. Ze besluit hem na te reizen tot diep in Zuid-Soedan. Hoe is Schuver gestorven, en waar precies? Werd hij aan een Dinkaspeer geregen? Of had hij zijn dood in scène gezet om aan zijn achtervolgers te ontsnappen? Haar fascinatie met deze cold case is zo grenzeloos dat zij er zelf aan onderdoor dreigt te gaan. De oorlogschaos in Soedan is kalm in vergelijking met wat er in haar hoofd omgaat. Onverwacht brengt Schuvers dood een groot persoonlijk verdriet naar de oppervlakte.

Uitgeverij Atlas Contact 240 blz. € 17,99 (e-book € 4,99)

Jonathan Safran Foer: Alles is verlicht

Jonathan Safran Foer gaat na zijn afstuderen naar het oostelijk deel van Europa. Slechts gewapend met een vergeelde foto gaat hij op zoek naar Augustine, de vrouw die al dan niet een schakel is met zijn grootvader die hij nooit heeft gekend – die zijn grootvader, zo is hem verteld, uit de handen van de nazi’s heeft gered.
Vergezeld door Alex, zijn jonge Oekraïnse gids en tolk die behept is met een komisch spraakverwarrend accent, maakt Jonathan een donquichotachtige zoektocht door een verwoest landschap, terug naar een onverwacht verleden.

Uitgeverij Ambo|Anthos 304 blz. € 18,49 (e-book € 9,99)

Liselotte Idema: Waar ik liever niet kom

Terwijl haar complete vrienden- en kennissenkring gaat backpacken in Azië, houdt de 28-jarige Caroline voet bij stuk: zo’n reis is niets voor haar. Wat heeft ze te zoeken aan de andere kant van de wereld, thuis in Utrecht is het leven toch goed? Maar wanneer haar relatie op de klippen loopt, boekt ze halsoverkop een enkele reis naar Bangkok. Nog even sceptisch als voorheen vertrekt ze met een grote rugzak en een stapeltje vergeelde brieven naar Thailand. Verre van zeker of ze het lef heeft om door te reizen naar het eiland waar ze eigenlijk moet zijn. Tenminste, als ze antwoorden wil op de vragen die de enveloppen in haar tas oproepen

Vrijdag 312 blz. € 22,50 (e-book € 11,99)

Volgende week

Leest Mieke Ik dacht dat jij van Joke van Leeuwen