Ik dacht dat jij, Alledaags geweld, Zonder jou besta ik niet, Schaduwleven

Zo mooi als de liefde begon, zo beklemmend wordt de manipulatie van vrouw door haar man.

Het boek

Een man met machteloze macht probeert zijn vrouw lief te hebben. Hij lijkt zichzelf ervan te willen overtuigen dat hij met reden woedend en jaloers kan worden, en dat terwijl hij haar regelmatig toevertrouwt zoveel van haar te houden. En ze kunnen toch samen lachen? Nou dan

Zo mooi als de liefde begon, zo beklemmend wordt de manipulatie in deze pageturner, die vol vaart op een onontkoombaar maar onverwacht einde afkoerst.

De schrijver

Joke van Leeuwen (Den Haag, 1952) studeerde in Antwerpen en Brussel grafische technieken aan de kunstacademie en geschiedenis aan de universiteit van Brussel. Ze schrijft proza voor kinderen en volwassenen en poëzie, ze is illustrator, maakt theaterprogramma’s en treedt op als performer.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Ik dacht dat jij

Citaat

Je merkt dat Van Leeuwen dichteres is, en weet hoe je met weinig woorden veel kunt zeggen.

Boekentips

Eva Keuris: Alledaags geweld

Van de ene op de andere dag wil Heleens zoon Jonah haar niet meer zien. Na een jaar belt hij haar. Inmiddels is hij verhuisd naar een dorp bij haar in de buurt en heeft hij een nieuwe vriendin. Alsof er niets gebeurd is maakt Heleen weer onderdeel uit van Jonahs leven. Ze kan het goed vinden met Floor, die zich wat verloren voelt in het dorp. Floor neemt Heleen in vertrouwen over haar relatie. Terwijl Floor twijfelt of haar escalerende ruzies met Jonah normaal zijn of een symptoom van een toxische relatie, wordt Heleen geconfronteerd met de naakte waarheid over haar huwelijk met Jonahs overleden vader en over hoe dat Jonah heeft gemaakt tot wie hij is.

Uitgeverij Prometheus 216 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Petra Kramer: Zonder jou besta ik niet

Petra is een gescheiden vrouw met een drukke baan. Als ze de charmante en ondernemende Olivier ontmoet is ze op slag verliefd. Maar Olivier blijkt een meester-manipulator te zijn en krijgt griezelig veel controle over haar leven. Petra wordt gaandeweg een schim van zichzelf en haar leven brokkelt af. Dan doet ze een aantal schokkende ontdekkingen. Haar geliefde blijkt als een parasiet op verschillende vrouwen te hebben geleefd. Langzaam begint de afschuwelijke waarheid tot haar door te dringen. Hoe komt het dat ze zichzelf zo kwijt kon raken in deze destructieve relatie? En hoe vindt ze de kracht om los te komen?

Uitgeverij Paris Books 355 blz. € 22,95 (e-book € 9,50)

Kim Moelands: Schaduwleven

De jonge naïeve en getraumatiseerde Elena kan haar geluk niet op als de populaire Daniël interesse in haar toont. Hij is charmant, slim en zelfverzekerd. Alles wat zijzelf niet is. Hij geeft haar de aandacht die ze in haar jeugd heeft moeten missen en wanneer hij haar ten huwelijk vraagt, zegt ze natuurlijk ja. Maar al in de wittebroodsweken beginnen de problemen. Daniël blijkt een narcistische persoonlijkheidsstoornis te hebben en begint gevaarlijke trekjes te vertonen. Hij manipuleert, intimideert, isoleert haar van haar omgeving, zet hun kinderen tegen haar op en neemt haar stukje bij beetje alles af.

A.W. Bruna 320 blz. € 20,99 (e-book 12,99, luisterboek 13,99)

Volgende week

Leest Mieke De wind kent mijn naam van Isabel Allende.