Naar zachtheid en een warm omhelzen, De draaischijf, Het onvergetelijke jaar van Tomoko, Treurwil

Een jongetje wordt na een inzinking van zijn vader opgevangen door zijn grootouders.

Het boek

Een negenjarige jongen tijdens een inzinking van zijn door oorlogsherinneringen gekwelde vader wordt opgevangen in het huis van zijn grootouders. Maar in dat huis wacht hem een andere oorlog: de vrouw die door de barse grootvader was aangenomen als ‘meid voor dag en nacht’ verzet zich steeds meer tegen haar dienende rol. Zij, Ommie, vervult de rol van grootmoeder en groeit uit tot vredestichter in de gehavende familie van haar broodheer. Ook tijdens de oorlog bleek zij al een heldin. De jongen spiegelt zich aan haar dapperheid en zij helpt hem zijn angsten te overwinnen. Er ontstaat een hechte band tussen die twee – gekleurd door hun hunkering naar liefde en erkenning.

De schrijver

Adriaan van Dis (Bergen, 1946) is een Nederlandse auteur, journalist en televisiepresentator. Hij debuteerde in 1983 als schrijver met de novelle Nathan Sid.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Naar zachtheid en een warm omhelzen

Citaat

‘Ik vond het mooi hoe de oude Adriaan af en toe reflecteert op zijn jonge ik’

Boekentips

Tom Lanoye: De draaischijf

Drie verbonden levens raken vermalen door kunst en collaboratie, lafheid en ambitie. Alex Desmedt werkt zich vlak voor de Tweede Wereldoorlog op tot directeur van het grootste stadstheater van Antwerpen. Hij viert triomf na triomf, mede dankzij zijn vrouw, de actrice Lea Liebermann. Hij introduceert ook technische hoogstandjes, zoals een reusachtige schijf als extra bühne óp de bühne. Tijdens de bezetting wordt Alex benoemd tot directeur-generaal van meerdere Antwerpse theaters. Zijn broer, componist en dirigent Rik Desmedt, kiest openlijk voor collaboratie, terwijl Lea wegkwijnt en ronddwaalt in een stad. Kort voor de bevrijding wordt Alex uitgenodigd voor een delicate opdracht in Den Haag.

Uitgeverij Prometheus 480 blz. € 19,99

Yoko Ogawa: Het onvergetelijke jaar van Tomoko

Na haar vaders dood kan haar moeder niet meer voor Tomoko zorgen en wordt ze voor een jaar naar haar oom en tante gestuurd. Tomoko is twaalf jaar en kijkt haar ogen uit: het huis waarin ze terechtkomt is een oude dierentuin. Tomoko’s oom is de vrolijke eigenaar van een fabriek die de radiumhoudende frisdrank Fressy maakt en de huishoudhulpen meneer Kobayashi en mevrouw Yoneda zijn een excentriek duo. En dan is er nog Mina’s beste vriend: Pochiko het dwergnijlpaard. Maar als het jaar vordert, ontdekt Tomoko ook een schaduwkant. Waarom zit het tapijt vol schroeiplekken van sigaretten? Waarom is oom zo vaak en lang van huis?

Uitgeverij Cossee 272 blz. € 24,99 (e-boek € 14,99)

Rik van Puymbroeck: Treurwil

Op de laatste avond van oktober 1984 ziet een jongen hoe zijn beste vriend verongelukt. Het is zijn laatste avond als kind, voortaan moet hij flink zijn en vooruitkijken. Maar met een verdriet dat aan niemand uit te leggen is, en met schuldgevoel, met rouw en met de dood die er niet genoeg van krijgt. Want in de zomer van 1998 verliest een broer zijn broer en jaren later, op dezelfde dag, een zoon zijn moeder. De jongen is geliefde geworden, man en vader, ook door die doden. De dagen worden mede door hen bepaald. Ze zitten in zijn schrijven, in het zijn en in het liefhebben, ze zitten in alle twijfels, struikelingen en worstelingen. Ze zijn thuis waar hij woont.

Dan wordt het 2022 en hij plant een boom.

Uitgeverij De Bezige Bij 208 blz. € 21,99 (e-book € 12,99)

Volgende week

Leest Mieke Dingen die uit de lucht vallen van Selja Ahava.