Nirwana, Wil, Niki, Mijn kleine waanzin

De geschiedenis van een grootvader bepaalt het heden van zijn kleinzoon.

Het boek

Gevierd kunstenaar Hugo Adema stamt uit een roemruchte familie die al decennia haar stempel op de moderne tijd drukt. Zijn grootvader Willem Adema stichtte zijn offshore-imperium na een dubieuze rol in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl zijn tweelingbroer aan het hoofd van het familiebedrijf het grootste schip ter wereld laat bouwen, raakt Hugo’s eigen leven in een impasse. Hij keert terug naar het landgoed om het verleden van zijn grootvader te onderzoeken. Wanneer zijn vroegere gouvernante overlijdt duiken in haar huis de verloren gewaande dagboeken van Willem Adema op, die een ontstellend licht werpen op diens oorlogsjaren.

De schrijver

Tommy Wieringa (Goor, 1967) is journalist, columnist en schrijver. Hij groeide op op de Nederlandse Antillen. Hij debuteerde in 1995 met Dormantique’s manco en brak door in 2005 met Joe Speedboot.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Nirwana

Citaat

‘Een dik boek, dat geweldig leest, maar wel erg vol is’

Boekentips

Jan Brokken: Mijn kleine waanzin

Jan Brokkens relaas over zijn jeugd in een Zuid-Hollands dorp, en over de oorlog die zijn familie met zich meedroeg. Zelf had hij die verschrikkelijke jaren niet meegemaakt, maar de angsten van zijn getraumatiseerde ouders vormden hem niettemin

Atlas Contact 416 blz. €20

Christos Chomenidis: Niki

Niki’s ouders zijn gearresteerd en samen met haar moeder wordt ze verbannen naar verschillende eilanden. Ze groeit op in Athene ten tijde van de Duitse bezetting en de burgeroorlog die daarop volgt, en moet daarna nog zeven jaar met haar ouders onderduiken in een buitenwijk van Athene. Niki’s dogmatische ouders willen haar opvoeden als ideale communiste in plaats van als gewoon meisje, wat ten koste gaat van haar levensvreugde. Zal het haar lukken uit het keurslijf los te breken? Niki is een roman over het verlangen naar persoonlijke vrijheid van een modeldochter die zich ontwikkelt tot een vrouw met haar eigen leven. Tegelijk vertelt het ook de brute geschiedenis van Griekenland in de twintigste eeuw.

Uitgeverij Prometheus 432 blz. € 25, e-boek 14,99

Jeroen Olyslaegers: Wil

Het is oorlog. Antwerpen wordt bezet door geweld en wantrouwen. Wilfried Wils acht zichzelf een dichter in wording, maar moet zich tegelijk zien te redden als hulpagent. De mooie Yvette wordt verliefd op hem, haar broer Lode is een waaghals die zijn nek uitsteekt voor Joden. Wilfrieds artistieke mentor, Nijdig Baardje, wil juist alle Joden vernietigen. Onbehaaglijk laverend tussen twee werelden probeert Wilfried te overleven, terwijl de jacht op de Joden onverminderd verdergaat. Jaren later vertelt hij zijn verhaal aan een van zijn nakomelingen.

Uitgeverij De Bezige Bij 336 blz. € 15, e-boek € 9,99, luisterboek € 16,99

Volgende week

Leest Mieke Dit andere paradijs van Paul Harding