Tenminste voor een bepaalde tijd, Het volle leven, Zijn jongen, Tussen werelden

Een terugblik op de zomer van 1974 en de verliefdheid van een vijftienjarige jongen op Frida, die door haar ouders van school wordt gehouden.

Het boek

Het verhaal is een terugblik op de zomer van 1974, waarin hij heen en weer geslingerd wordt tussen verdriet om de dood van zijn zus, die door een vrachtauto overreden werd, en verliefdheid op Frida, de zus van zijn vriend Nico. Het verhaal begint met een wandeling naar Nico’s grootouders. Bij aankomst wordt duidelijk waarom Frida al een tijd niet op school is verschenen: ze blijkt zwanger. Dat maakt haar onbereikbaarheid alleen maar groter.

De schrijver

Hans Heesen (Zutphen, 1959) is scenarioschrijver en docent aan de Filmacademie. Hij publiceerde eerder een verhalenbundel en een roman.

Meer informatie over deze roman en de schrijver vindt u hier

Recensie Mieke

De Leesclub is een wekelijkse rubriek waarin Mieke van der Weij het boek van de week bespreekt en drie boekentips geeft. Lees haar recensie van Tenminste voor een bepaalde tijd

Citaat

‘‘Heesen weet perfect de sfeer van de jaren 70 in een provinciestadje op te roepen’.’

Boekentips

John Fante: Het volle leven

Een Italiaans-Amerikaanse schrijver woont in Los Angeles met zijn zwangere vrouw Joyce. Tijdens Joyce’ zwangerschap moet John zien om te gaan met haar wisselende emotionele stemmingen, haar groeiende interesse in het rooms-katholicisme en de termietenplaag in hun nieuwe huis. Dit alles wordt verder bemoeilijkt door Johns problematische relatie met zijn vader, Nick, een gepensioneerde metselaar, die ze hebben gevraagd om hen te helpen met de termietenplaag. Nick trekt tijdelijk bij zijn zoon en schoondochter in en is niet echt verlegen om zijn uitgesproken mening over het gezinsleven en zijn toekomstige kleinkind te delen. Een verhaal over familiebanden, over John Fante en zijn vrouw die zich voorbereiden op hun eerste baby. Een verhaal over hoe een man en een vrouw elkaar kunnen liefhebben, maar ook kunnen haten. En, uiteindelijk, elkaar weer vinden.

Uitgeverij Oevers 224 blz. € 22,50, e-boek 11,50

Carry Slee: Zijn jongen

Carry Slee ziet de dingen zoals ze zijn en kijkt liefdevol terug op haar onstuimige kindertijd. Vader Slee heeft het eeuwige leven. Dus dat hij nu overleden is, zal wel weer één van zijn grappen zijn. Terwijl Carry Slee halsoverkop naar haar moeder rijdt om te achterhalen of het nieuws inderdaad klopt, blikt ze terug op haar jeugd waarin diezelfde moeder een grote rol speelde. Maar hoe dichter ze bij haar ouderlijk huis komt, hoe meer haar vader op de voorgrond treedt, met al zijn verschillende gezichten. Zijn jongen is een ontroerend, oprecht verhaal over gezinsverhoudingen, de rollen die we aannemen voor wie we liefhebben – en je eigen identiteit omarmen.

Uitgeverij Lebowski 224 blz. € 23,99, e-boek 11,99

Juli Zeh & Simon Urban: Tussen werelden

Twintig jaar zijn er verstreken sinds hun laatste ontmoeting wanneer Stefan en Theresa elkaar per toeval zien in Hamburg. Als studenten waren ze hecht, nu hebben ze nauwelijks nog iets gemeen. Ze staan inmiddels totaal anders in het leven. De twee besluiten helemaal opnieuw te beginnen. In berichten via e-mail en WhatsApp vertellen ze elkaar over hun wereld. Maar naarmate Stefan en Theresa nader tot elkaar komen, belanden ze vaker in verhitte discussies. Wanneer het pad van Theresa dat van Stefan nogmaals op een totaal onverwachte manier kruist, beseffen beiden dat ze op het punt staan iets cruciaals te verliezen: de vrijheid om zelf te bepalen wie ze zijn.

Uitgeverij Ambo|Anthos 392 blz. € 24,99, e-boek € 14,99

Volgende week

Leest Mieke De zomer van de onwaarheden van Nelleke Zandwijk