TV Toen: Dagboek van een herdershond

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1978, waarin we kennis maken met kapelaan Erik Odekerke in Dagboek van een herdershond.

Beschermengel

Joop van den Ende leest de trilogie Kroniek eener parochie van Jacques Schreurs in twee dagen uit en weet meteen: hier wil ik een tv-serie van maken. Regisseur Willy van Hemert, die ooit de priesteropleiding deed, deelt zijn enthousiasme en samen komen zij tot Dagboek van een herdershond. De jonge Vlaamse kapelaan Erik Odekerke (Jo De Meyere) komt in 1914 op zijn ets aan in het gelovige Lim- burg. Hij probeert er vriendschap te sluiten met de leden van zijn gemeente, maar die zijn vooral bezig met de naderende oorlog en de komst van een kolenmijn. De onhandige kapelaan worstelt op zijn beurt met zichzelf, zijn geloof, het celibaat en de stem van zijn beschermengel, die hem constant voorziet van ongevraagd advies.

Terugzien?

Op www.Ncrvgids.nl/tv-toen is te zien hoe de kapelaan aankomt in het dorp, nadat hij is onderuit gegaan met zijn fiets. In deze eerste aflevering maken onder meer Bruni Heinke, Peter Römer en Manfred de Graaf hun opwachting.