TV Toen: De familie Knots

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar het jaar 1980, met een "een kloddertje roze hier... en een kloddertje roze dáár".

Roze

Tante Til die in een roze jurk ‘een kloddertje roze hier… en een kloddertje roze dáár’ gilt, bekakte neef Herbert met zijn ‘speledingetjes’ en oma die haar man consequent ‘ouwe zemelaar’ noemt. Wie tv keek in de jaren 80 herkent onmiddellijk De familie Knots. Vijf kleur- rijke types wonen boven een stripboekenruilwinkel, gerund door Hansje. Neef Herbert komt geregeld langs. Hetty Heyting, Marnix Kappers en Jan Simon Minkema spelen de zeven hoofdpersonages en een groot aantal bijrollen, zoals de PTT-man, Marius Movie en buurvrouw Pronk. Kappers doet ook de voice-over, tegen wie tante Til zo nu en dan ‘hou toch je mond!’ roept. Heyting schrijft de serie en maakt voor elke aflevering een liedje.

Terugzien?

Hieronder staat de tiende van de in totaal 21 afleveringen. Hierin gaat neef Herbert, die bij de belastingdienst werkt, met een belastinginspecteur langs bij al zijn familieleden om te zien of ze niet stiekem frauderen.

Tekst: Roel van Bekkum