TV Toen: The Onedin line

In de rubriek TV Toen biedt de NCRV Gids wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Kent u deze klassieker uit 1972 nog?

Zeilschip

Het is 1972 als de VARA met haar kijkers het ruime sop verkiest in de historische dramaserie The Onedin line. James Onedin, een rol van Peter Gilmore, besluit in 1860 een lijndienst per schip te beginnen. Om in het bezit te komen van zijn eerste boot, huwt hij Anne Webster, wiens vader een zeilschip heeft. Naast het succesvol opzetten van de lijndiensten werkt hij aan zijn huwelijk, dat van een verstandshuwelijk in een liefdevol samenzijn verandert. Ook buiten de opnames kunnen de twee goed met elkaar overweg. In 1987 geven Gilmore en Anne-vertolkster Anne Stallybrass elkaar het ja-woord.

Terugzien?

Begeleid op de bombastische klassieke klanken van de Russische componist Aram Chatsjatoerjan deint de metershoge Deense driemaster Charlotte Rhodes uit 1904 op de golven. In de meer dan drie minuten durende openingstune zijn alle hoofdrolspelers aan boord.

Deze rubriek met extra quiz-vragen staat in de NCRV-gids van week 46. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Roel van Bekkum