Column Bert Kranenbarg: Boudewijn

Bert Kranenbarg presenteert 'Bert op 5'. In zijn twee-wekelijkse column voor NCRV-gids schrijft hij over wat hem bezighoudt.

‘En verder mag ik er nog niks over zeggen.’ Dat waren twee weken geleden mijn laatste woorden. Maar… inmiddels is de Stemweek voor de NPO Radio 5 Evergreen Top 1000 afgesloten en de Top 5 zelfs al bekendgemaakt. Donderdagmiddag van 4 tot 6 uur zullen Hans Schiffers en ik meer bijzonderheden uit de lijst onthullen tijdens de Evergreen Top 1000 Première Party.

Maar om de uitslag van de Stemweek niet te beïnvloeden mag pas nú naar buiten dat we één artiest uit de Evergreen Top 1000 dit jaar extra veel aandacht geven. En dat is de hofleverancier van de Nederlandstalige liedjes in de lijst, met 13 noteringen vorig jaar: Boudewijn de Groot. In het diepste geheim hebben we gewerkt aan een zesdelige podcastserie Popbiografie Boudewijn de Groot.

De eerste drie afleveringen staan nu online, zoals dat heet. Aflevering 1 met de titel Een Meisje Van Zestien met Peter Koelewijn en Freek de Jonge over Boudewijn in zijn beginjaren. Aflevering 2 heet Welterusten Mijnheer De President en gaat met Frits Spits en Frank Boeijen over de veelgeroemde teksten, die vaak door Lennaert Nijgh geschreven zijn. Aflevering 3 draagt de titel Avond en is gewijd aan de liefde, met de echtgenote van Boudewijn, zijn zingende kleindochter Meis en een groot fan.

Over een week volgen Testament en Naast Jou. En begin december een bonusaflevering met de meester zelf! Ieder jaar komt er een Popbiografie bij, gelukkig nog genoeg tijd om te bedenken wie we volgend jaar kiezen.

Bert Kranenbarg wisselt zijn column af met Joris Linssen. Deze column staat in de NCRV-gids van week 46. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden

Bert Kranenbarg presenteert Bert op 5 ✑ Reageren? bert@ncrvgids.nl